Nu öppnar Vårgårda museum – AT fick en förhandstitt

För några år sedan väcktes idén om ett museum som ska berätta Vårgårdas historia. Nu, många ideella arbetstimmar senare, står den första delen av museet klar. På lördag slås dörrarna upp för allmänheten.

ANNONS
|

LÄS MER:Sponsra nya museet – och få ditt namn vid entrén

LÄS MER:Vårgårda museum får 150 000 kronor i bidrag

Redan häromdagen fick AT en pressvisning av utställningarna med ingen mindre än arkeologen Inger Ernstsson vid vår sida. Inger har själv vuxit upp i Vårgårda, är utbildad arkeolog och har jobbat som intendent för olika utställningar genom åren.

I Vårgårda har hon plockats in som konsult och bidragit med sin kunskap och sina kontakter i uppbyggnaden av det nya museet på Tumberg.

Drivande har varit fyra eldsjälar i hembygdsföreningen och jobbet tog sin början redan sommaren 2017, då man började städa ur den gamla skolan.

Inger Erntsson ville berätta bygdens historia från början och har bland andra tagit hjälp av utställningsdesignern Pia Hansson.
Inger Erntsson ville berätta bygdens historia från början och har bland andra tagit hjälp av utställningsdesignern Pia Hansson. Bild: Jenny Schagerlind

– De ville göra något med alla föremål som föreningen hade i sina samlingar. Det är många ideella arbetstimmar som ligger bakom det här, konstaterar Inger Ernstsson.

ANNONS

Marianne Andersson i projektgruppen nickar instämmande. Och ribban är högt satt. Man har inte nöjt sig med att skildra Vårgårdas moderna historia utan börjat från början...

– Jag ville spegla hur bygden formats och vad det har satt för spår, från istiden och framåt, förklarar Inger Erntsson. Vi ska till exempel få upp ett bildspel här som visar de första bosättningarna i Vårgårda.

Bo Wallentin, Marianne Andersson och Inger Ernstsson är tre av de drivande bakom det nya museet, som blivit möjligt tack vare bidrag både från lokala företag och privatpersoner.
Bo Wallentin, Marianne Andersson och Inger Ernstsson är tre av de drivande bakom det nya museet, som blivit möjligt tack vare bidrag både från lokala företag och privatpersoner. Bild: Jenny Schagerlind

Ja, i det rum som nu är klart berättas bygdens historia fram till 1800-talet med hjälp av text, bilder, gamla föremål och forntidsfynd från trakten. I Södra Härene finns Nordens största hällkista, där man bland annat har hittat arton flintdolkar.

Alla fynd i glasmontrarna utom ett är original. Den så kallade Galstad-yxan som sensationellt hittades i ett grustag öster om Tumberg på 50-talet finns i Göteborg, men tack vare sponsring av Vårgårdaföretaget Valeryd har en kopia kunnat tillverkas.

En kopia av den cermoniyxa i brons som hittades i ett grustag öster om Tumberg 1950. ”När de tog med den till Arkeologiska museet i Göteborg blev det uppståndelse”, berättar Inger Ernstsson.
En kopia av den cermoniyxa i brons som hittades i ett grustag öster om Tumberg 1950. ”När de tog med den till Arkeologiska museet i Göteborg blev det uppståndelse”, berättar Inger Ernstsson. Bild: Jenny Schagerlind

Inger Ernstsson tror att de senaste årens arkeologiska fynd i Vårgårda kan ha ökat intresset för museet, som kommer att ha öppet varje söndag. Andra veckodagar kan man få en förhandsbokad visning. Alla är välkomna, inte minst skolklasser som kanske vill besöka museet som en del av historiaundervisningen.

– Intresset har varit stort bland de lärare vi har varit i kontakt med hittills, konstaterar Inger.

LÄS MER:Arkeologiska fynd i Vårgårda – ”Kommer att få betydelse för västsvensk förhistoria”

LÄS MER:Nya fynd från bronsåldern

ANNONS