I juli återkallades Häagen-Dazs vaniljglass. Nu meddelar företaget att fler sorter återkallas.
I juli återkallades Häagen-Dazs vaniljglass. Nu meddelar företaget att fler sorter återkallas. Bild: Anna von Brömssen

Glassproducenten återkallar flera sorter – kan innehålla bekämpningsmedel

Den amerikanska glassproducenten General Mills återkallar flera sorter av märket Häagen-Dazs. Återkallandet kommer efter att man hitta spårmängder av bekämpningsmedel i glassen, meddelar företaget.

ANNONS

Industrikemikalien etylenoxid är ett ämne med flera olika användningsområden. Det används bland annat för att sterilisera olika typer av livsmedel. När kemikalien bryts ner bildas ämnet 2-kloretanol – och det är det ämnet glassjätten General Mills nu hittat spår av i totalt fyra olika sorter av märket Häagen-Dazs.

”Återkallandet vidtas som en försiktighetsåtgärd efter att spårmängder av 2-kloretanol har påträffats i en batch av vaniljarom som används i Häagen-Dazs produkter”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Glassorterna som återkallas

  • Belgian chocolate, 460 ml, med bäst före datum 2023-03-30 och 2023-04-13.
  • Macadamia nut brittle, 460 ml, med bäst före datum 2023-04-04, 2023-04-15, 2023-04-27.
  • Cookies & cream, 460 ml, med bäst före datum 2023-03-27.
  • Duo belgian chocolate & vanilla, 420 ml, med bäst före datum 2023-04-15.
  • Duo vanilla hazelnut & caramel crunch, 420 ml, med bäst före datum 2023-03-24.

Vaniljglass återkallades i juli

I små mängder innebär kloretanol och etylenoxid ingen akut risk för hälsan. Men eftersom att man inte kan utesluta de kan det ge en ökad hälsorisk om man utsätts för det under en längre tid får livsmedel innehållande ämnena inte säljas inom EU.

ANNONS

Dagens besked om återkallade glassorter är glassjättens andra i sommar. I mitten av juli återkallades Häagen-Dazs vaniljglass. Efter det har företaget stärkt sina kontroller hos samtliga leverantörer som en försiktighetsåtgärd.

”Vi ber om ursäkt för eventuella besvär denna försiktighetsåtgärd orsakar våra kunder”, skriver General Mills.

Vad är etylenoxid?

Etylenoxid är ett kemiskt ämne med många användningsområden. Mer än hälften av den etylenoxid som produceras över hela världen används vid tillverkning av köldmediet etylenglykol. Ämnet används också för sterilisering av bland annat sjukhusutrustning och förpackningsmaterial och som bekämpningsmedel. Etylenoxid bildas även i kroppen vid nedbrytning av eten och finns därför naturligt i låga halter.

I vissa länder utanför EU används ämnet som bekämpningsmedel för att sterilisera bland annat frön och kryddor som riskerar att skadas av värme. Det används också för sterilisering av livsmedelstillsatser. Ämnet får inte användas på detta sätt inom EU. De livsmedel som innehåller etylenoxid får därför inte heller säljas inom EU.

Behöver man vara orolig om man ätit livsmedel som innehåller etylenoxid?

Nej. De livsmedel som berörs innehåller mycket små mängder av etylenoxid och det finns ingen akut risk för hälsan. Men eftersom man inte kan utesluta att etylenoxid kan ge en ökad hälsorisk om man utsätts för det under längre perioder, får livsmedel som innehåller etylenoxid inte säljas inom EU.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS