För sju år sedan förlorade Hanna Gustafsson sitt första barn, bara några dagar före beräknat förlossningsdatum. Nu väntar hon fjärde barnet och räknar med att bli igångsatt vecka 38.
För sju år sedan förlorade Hanna Gustafsson sitt första barn, bara några dagar före beräknat förlossningsdatum. Nu väntar hon fjärde barnet och räknar med att bli igångsatt vecka 38. Bild: Jenny Schagerlind

Gravida Hanna lever med sin rädsla varje dag

Spädbarnsfonden jobbar för att antalet dödfödda barn i Sverige ska minska – och stöttar de föräldrar som redan upplevt det värsta tänkbara. Vårgårdatjejen Hanna Gustafsson har varit engagerad i fonden sedan hon miste sitt första barn Alma för sju år sedan. Om två veckor ska Hanna föda sitt fjärde barn och rädslan vill inte släppa greppet.

ANNONS

LÄS MER:Förlossningar sätts igång tidigare efter uppmärksammad forskningsstudie

– Barnmorskan säger ju att det som hände mig var väldigt ovanligt och att min oro är inte är rationell. Men det hände ju mig, den där promillen var jag...

I februari för sju år sedan skulle Hanna Gustafsson föda sitt och sambon Johans första barn. Men fyra dagar före beräknat förlossningsdatum fick de veta på ett ultraljud att bebisens hjärta hade stannat. Dagen efter blev Hanna igångsatt, och födde en flicka på över fyra kilo med navelsträngen hårt lindad flera varv runt kroppen.

Nu har jag nog landat i att det inte fanns något jag kunnat göra för att förhindra det.

Just det var också dödsorsaken fick Hanna veta; det hade slutat komma syre och näring genom navelsträngen.

ANNONS

– Nu har jag nog landat i att det inte fanns något jag kunnat göra för att förhindra det. Men det är så många gånger jag bannat mig själv, säger Hanna sakta. Att jag borde ha varit mer uppmärksam på hennes fosterrörelser. Jag minns inte om jag aldrig fick den informationen eller om jag bara inte kunde ta till mig det.

När Hanna ett knappt år senare blev med barn igen höll rädslan att något skulle gå snett igen henne i ett strypgrepp genom hela graviditeten. Efter 37 fulla veckor blev Hanna igångsatt och födde sonen Gustav, som idag är 5,5 år. Hon minns att hon hade nått bristningsgränsen för vad hon orkade med mentalt och är tacksam över den förståelse vården visade.

Även med tredje barnet Ludvig, 4, blev Hanna igångsatt, om än några dagar senare i graviditeten. Och under alla tre graviditeterna efter första barnet Alma har Hanna fått gå på mer täta kontroller än vanligt, något som kunnat stilla den värsta oron.

Bra att vården tar mammorna på allvar för det är de som känner sina barn bäst.

Idag är Hanna distriktssamordnare i Spädbarnsfonden, som hon menar har varit hennes räddning sedan Alma dog. Att få träffa och prata med andra som också har förlorat ett barn har betytt oerhört mycket.

Tre av de föräldrapar som Hanna och hennes Johan har lärt känna genom Spädbarnsfonden har mer eller mindre oförklarligt förlorat ett barn i vecka 42. Hanna välkomnar därför de nya riktlinjer som är på gång med tidigare igångsättningar.

– Bra att vården tar mammorna på allvar för det är de som känner sina barn bäst. I andra länder är igångsättning i vecka 41 mer rutin och där är dödligheten bland barnen lägre.

Hon är inte bara en sorg nu. Jag är så stolt över henne också.

Trots att åren gått är dottern ständigt närvarande i Hannas liv, och hon pratar gärna om sin Alma.

– Jag har lärt mig leva med det. Hon är inte bara en sorg nu. Jag är så stolt över henne också. Och om jag får prata om henne är det som att hon blir lite mer verklig.

Tragiken för sju år sedan har gjort sig extra påmind nu när Hanna väntar sitt fjärde barn, som enligt ultraljudet också är en flicka.

– Jag har varit mer orolig än förra gången jag var gravid och det är nog just för att det är en flicka. Jag tänker ibland att mina tjejer nog dör...

Oron kan vara en faktor som är viktig att ta hänsyn till, för det handlar ju om mammans hälsa.

Som sagt, ingen rationell tanke men känslor är ju sällan så rationella. Om två veckor ska Hanna bli igångsatt, och oron har varit skälet till att hon fått det beviljat alla tre gångerna.

Enligt verksamhetschefen på SÄS kvinnoklinik Erica Cedervret Nilsson finns det både medicinska och psykologiska faktorer att ta hänsyn till när man beslutar om en igångsättning före vecka 40:

– Oron kan vara en faktor som är viktig att ta hänsyn till, för det handlar ju om mammans hälsa.

Spädbarnsfonden är en ideell organisation för familjer som har mist spädbarn.

Fonden delar ut pengar till forskning, erbjuder stödgrupper och arrangerar aktiviteter och träffar för sina medlemmar. Man delar även ut minnespåsar till förlossningsavdelningar runt om i Sverige.

I Sverige föds ca 400 barn döda varje år. De flesta dör i slutet av graviditeten, 40 procent efter 37 fullgångna veckor.

Cirka 200 barn dör inom 28 dagar efter förlossningen. De vanligaste orsakerna är medfödda sjukdomar/skador eller att barnet fötts för tidigt.

ANNONS