Nu säljs det 400 år gamla huset Iglabo: ”Det här är paradiset”

Bland böljande ängar och beläget vid en liten sjö ligger den historiska gården Iglabo. Omgivningarna, och det nästan 400 år gamla huset, beskrivs som ett paradis. Nu ligger fastigheten ute till försäljning och är redo för dess 34:e ägare.
– Här är man ett med naturen. Det är en fantastisk känsla att bo här, säger Rolf Lundqvist, nuvarande ägare.

ANNONS
|

När jag kommer körande på den smala grusvägen slås jag av landsbygdsidyllen. Husen ligger utspridda bland de gröna ängarna och precis innan jag ska svänga in på vägen som tar mig till gården skymtar jag Iglabosjön. Snart syns även det gula huset som jag sett i bostadsannonsen. Den stora altanen sträcker sig längs med framsidan av huset och en robotgräsklippare surrar på gräsmattan. Med dessa inslag är det svårt att tro att huset har en historia som sträcker sig närmare 400 år bakåt i tiden.

– Huset byggdes 1650 av en herre som hette Nils Nilsson. Han blev adlad och tog namnet Stiernflycht och gjorde då detta till sitt säteri som han lovade, inför kung och drottning, att underhålla.

ANNONS

Det är Rolf Lundqvist som berättar. Han har tillsammans med sin fru Barbro bott i huset sedan 2010. Med tiden har han intresserat sig för både huset och bygdens historia.

Han fortsätter:

– 3000 före Kristus vet man att det bodde folk här. Man har fiskat upp en gammal eka ur sjön som var gjord av en enda trästock som är från den yngre stenåldern.

Bygden har en egen äpplesort

Under åren har Rolf, med hjälp av efterforskningar från en tidigare ägare, kommit fram till att huset har haft 33 ägare genom historien. Av dessa är det allt ifrån en tysk adelsman som exercerade sina trupper i matsalen till en hushållerska som fick huset testamenterat till sig.

– Bengt Von Schwartzenhoff var en tysk adelsman som en dag 1687 kom ridande här och sa ”detta ska jag köpa”. Samma år som han köpte gården planterade han ett äppelträd här på tomten. Och det var ett väldigt speciellt äpple som fick namnet Iglabo stött. Det kallas så på grund av att äpplena blir så stora så att man måste stötta upp grenarna, berättar Rolf.

Berättelserna om huset avlöser varandra där vi sitter på altanen med varsin kopp kaffe. Rolfs kunskap är imponerande och det är som att han kan tidslinjen, med alla dess årtal och nedslag, utantill. Till slut är vi framme vid 2010, året då Rolf och hans fru Barbro, köpte huset.

– Vi var överallt i både Sverige och Europa och tittade efter det perfekta huset och det hittade vi här, säger han och fortsätter:

– Vid vägens ände kommer man fram till den lilla sjön och detta fantastiska gamla hus med en historia som sitter i väggarna. Ibland går ett par hästar förbi, man hör fågelkvitter och vindens prassel i löven. Gäddan i sjön jagar abborrarna, änderna simmar med sina ungar och tranorna dansar på ängen. Det är en total frid, säger Rolf.

2010 hade paret Lundqvist bestämt sig för att hitta tillbaka till Sverige. Efter nästan ett helt liv bosatta utomlands ville de ha något eget, ett hem tillräckligt stort för att kunna rymma deras gemensamma intresse för heminredning. Det visade sig att Iglabo med dess sju rum över 500 kvadratmeter, vinkällare, egen strand och en lönngång, var perfekt.

– Jag började jobba på Ikea 1977 och jobbade där i 13 år i olika länder. Under de åren, och även efter det, samlade vi på oss mycket möbler, tavlor och vackra saker. Vi ville ha ett väldigt stort hus som fick plats med allt. Vi var i Frankrike, Schweiz, och Italien, det spelade ingen roll var det låg utan det skulle vara ett vackert hus.

Huset har en lönngång

Huset är i dag inrett efter parets smak och alla rum har sin egen stil. I ett av rummen står det röda skinnfåtöljer och på väggarna hänger det fullt med tavlor.

– I och med att vi har jobbat med inredning så tycker vi det är väldigt viktigt att ett hem har en själ och varje rum sin egen mening. Detta kallar vi konstrummet och här sitter man och tar en aperitif innan maten, säger Rolf när han guidar mig genom huset.

Vi fortsätter in i ”Afrika”, ett rum där olika prydnader från resor fyller rummets hyllor och väggar. Härifrån kommer man enkelt till salen där ett dukat långbord står mitt i rummet under en takmålning.

– Takmålningen kommer från Ljurs kyrka om revs 1851, säger Rolf.

Vandringen fortsätter ner under marken och in i lönngången som tar en ut till ett inglasat uterum, helt utan historisk anknytning. Här kan man slå sig ner i en av sofforna och titta ut över kohagen och ner mot sjön.

Men hur kommer det sig att paret nu väljer att flytta från sitt paradis? Anledningen är enkel – det finns fler paradis att upptäcka.

– Tiden blir bara kortare och därför är det oerhört viktigt att göra saker i livet. Det var det jag kände när jag hade jobbat på Ikea i 13 år. Jag var tvungen att göra något annat i livet och det är samma sak nu. Det här är paradiset men det finns fler och dem vill vi upptäcka. Nu har vi fått njuta av detta helt fantastiska stället i tolv år och är redo för livets nästa utmaning, avslutar Rolf.

LÄS MER:Priset på bostadsrätter stiger i Alingsås – ingenting som mäklaren märker

LÄS MER:De valde nybygget i Ljung: ”Man kan inte få det bättre”

LÄS MER:Nu flyttar de nya ägarna in i gamla tidningshuset

ANNONS