Veterinären David Köster kärleksbombades i sociala medier efter att han med hjälp av en Facebookgrupp lyckats rädda livet på en svampförgiftad valp. Nu tipsar han och kollegan Karolina Dahlqvist om vad hundägarna kan göra för att minska riskerna i hemmet.
Veterinären David Köster kärleksbombades i sociala medier efter att han med hjälp av en Facebookgrupp lyckats rädda livet på en svampförgiftad valp. Nu tipsar han och kollegan Karolina Dahlqvist om vad hundägarna kan göra för att minska riskerna i hemmet. Bild: Mats H Ljungqvist

Så räddar du valpen från förgiftningsdöden: ”De smakar på allt”

Veterinären David Köster blev närmast riksbekant när han räddade livet på en liten valp som käkat giftsvamp. Här tipsar han och kollegorna på Distriktsveterinärerna om de vanligaste farorna för hundar – och vad du ska göra när olyckan är framme.
– Valpar kan vara lite som barn, de testar och smakar på allt, säger de.

ANNONS

Ett par veckor har nu passerat sedan det David Köster kallar valpdramat. Det var på distriktsveterinärernas klinik i Vårgårda, där ägaren ringde om att hon hittat sin lilla tolv veckor gamla valp närmast medvetslös.

– Ägaren berättade att hunden mådde jättedåligt, dreglade och hade svamprester i munnen, hon misstänkte att den ätit svampar som växte i trädgården, minns David, som bor i Vallda men är en av veterinärerna på anläggningen i Västergötland.

Den lilla valpen var snart inne på kliniken, där veterinärerna snabbt kopplade på dropp och andra livsuppehållande åtgärder. Hundens ägare fick ta med sig ett exemplar av den misstänkta svampen och David Köster skickade en bild av den till Svamp-klapp, en låst Facebookgrupp för svampkännare. Där finns medlemmar som är extremt kunniga på svampar och svampsorter.

ANNONS

– På bara tre minuter fick vi svar på vad för svamp det handlade om och vad motgiftet är. Det var en sort där vi hade ett hemma. På bara 20 minuter så lättade andningen på den lilla valpen och den började må bättre. För att vara riktigt säkra så kontaktade vi kollegorna på Blå Stjärnan i Borås, där de hade möjlighet att ha inne valpen över natten, för säkerhets skull, berättar David.

Snabbt och rådigt ingripande

Men valpen klarade sig helskinnad, till stor del tack vare Davids rådiga initiativ med svampgruppen på Facebook. Händelsen fick stor uppmärksamhet i sociala medier, där David kärleksbombats för sitt raska initiativ.

– Nu ska det sägas att detta handlar om en grupp med extremt kunniga människor när det gäller svampar, där många är del av ett internationellt forum kring de här sakerna. Och när det gäller misstänkta förgiftningar så är det bara ett fåtal, en liten kunnig krets på fyra fem personer som tillåts svara, säger David Köster, som själv är stor svampentusiast i det civila.

Till vänster sköterskan Lotta Ennerfelt med Zeppo, efter att han tillfrisknat från svampförgiftningen. David Kösters egna valp är fyra månader gamla cavapoo-tiken Theija, som poserar stolt i husses famn. Bild: Privat/Mats H Ljungqvist
Till vänster sköterskan Lotta Ennerfelt med Zeppo, efter att han tillfrisknat från svampförgiftningen. David Kösters egna valp är fyra månader gamla cavapoo-tiken Theija, som poserar stolt i husses famn. Bild: Privat/Mats H Ljungqvist

– Och man ska tillägga att om det gäller människor så är det alltid giftinformationscentralen via 112 som ska svara på sådana här frågor, betonar han.

Många faror

Men hemmet kan vara en farlig plats för de fyrbenta vännerna, i synnerhet när de är små.

– Valpar kan ju vara lite som små barn, de testar och smakar på allt, säger Karolina Dahlqvist, som är distriktschef på veterinärstationen och kollega med David.

Just giftiga svampar hör till de mer ovanliga fallen, men någon gång i veckan hör hundägare av sig, när jycken misstänks ha ätit något opassande.

– Och det är alltid viktigt att kontakta veterinären så fort som möjligt. Vi kan alltid ge råd och göra en första bedömning. Och om du ska åka in, ta alltid med det du misstänker att din hund eller valp har fått i sig. Det hjälper oss om vi måste gå till litteraturen för att hitta ett motgift, säger Karolina Dahlqvist.

Kakao ett gift för hunden

För hundar kan till exempel så banala saker som choklad, vindruvor, russin och till och med lök vara rent farligt.

– Att choklad är giftigt för hundar börjar ju sätta sig hos hundägare nu, efter alla kampanjer runt julhelgerna. Men det är stor skillnad på om hunden fått i sig två rutor mjölkchoklad, eller en mörk choklad med 90-procentigt kakaoinnehåll. Det är själva kakaon som är giftig för hundar, Karolina Dahlqvist.

Vindruvor hör till det som kan vara mer lurigt när hunden varit framme och tagit sig en tugga.

– Ja, vindruvor och russin kan påverka olika individer på olika sätt, slår Karolina Dahlqvist fast.

Men också vanliga huvudvärkstabletter kan vara giftiga för jycken. Både Alvedon och Ipren innehåller ämnen som är skadliga för hundar, precis som godis med sötningsmedlet xylitol.

– Jag hade ett samtal bara häromdagen, där hunden ätit ett gammalt tuggummi med xylitol. Och för gårdshundar, som bor lite mer på landet, så finns ju andra risker i form av råttgift eller glykol, som är sött och smakar gott. I de fallen kan det också vara svårare för veterinären att avgöra vad det handlar om, eftersom symptomen på förgiftning ofta dröjer, säger David Köster.

Töm soffbordet

Däremot har varken Katarina eller David stött på hundar som förgiftats av preparerad köttfärs, eller ätit korv späckad med spik som de hittat ute i naturen. Sådana fall får ofta stor uppmärksamhet i sociala medier.

– Det betyder inte att det inte har hänt, men vi har inte stött på det, säger de.

Så vad ska hundägare tänka på, för att minska riskerna?

– Det absolut bästa rådet är ju att tömma soffbordet från saker som hunden inte ska äta och tänka på att saker inte ska ligga så hunden når dem. ”Han brukar inte hoppa upp på soffbordet”, är ju ett väldigt dåligt argument när olyckan väl varit framme, tipsar David Köster.

ANNONS