Unikt koncept hos Vårgårdas nyaste förskola

Under torsdagen invigs Fagrabo förskola, Vårgårdas senaste tillskott inom barnomsorgen. Och det är med ett nytt, hittills unikt, koncept.
– Vi har en hel avdelning utomhus, berättar förskolans rektor Agneta Augustsson.

ANNONS
|

Fagrabo förskola öppnade i maj, tre månader försenat på grund av de arkeologiska utgrävningar som blev nödvändiga att göra under byggtiden.

– Men det löste sig ändå. En del föräldrar valde att ta ut några månaders föräldraledighet till. Resten av barnen var på Tånga heds förskola eller på förskolan vid gamla Kesbergskolan tills vi kunde öppna, förklarar rektor Agneta Augustsson.

Torsdagseftermiddagens invigning – med musik, teater, tårtkalas och tal av bland andra kommunalråd Bengt Hilmersson (C) – kommer att vara öppen för allmänheten.

Behovet av fler förskoleavdelningar i Vårgårda blev tydligt när Fagrabo förskola öppnade. Fem av avdelningarna är redan fyllda och det är bara en tidsfråga innan den sjätte avdelningen också öppnar.

ANNONS
Fagrabo förskola öppnade i maj och invigs nu officiellt. Förskolan är byggd för sex avdelningar varav fem är tagna i bruk.
Fagrabo förskola öppnade i maj och invigs nu officiellt. Förskolan är byggd för sex avdelningar varav fem är tagna i bruk. Bild: Jenny Schagerlind

– De flesta av barnen här bor i området. Och nu byggs det ju ännu mer i Fagrabo så trycket lär öka framöver, konstaterar Agneta Augustsson.

– Jag tycker att det är klokt att tänka framåt och att man ligger ett steg före, säger hon. Vi har stora utegårdar så skulle det knipa längre fram kan man bygga en till förskolebyggnad.

Fagrabo förskola är en så kallad konceptförskola, något som har börjat byggas i Sverige av Peab och Skanska. Korridoren är bred och ljus och används till både lek och samlingar. Förskolan har en egen matsal där alla barn utom de allra yngsta, 1-2-åringarna, äter dagens mål.

Egen matsal hör inte till vanligheterna på en förskola, där barnen brukar äta på sin respektive avdelning. Men på Fagrabo har man ett gemensamt matrum.
Egen matsal hör inte till vanligheterna på en förskola, där barnen brukar äta på sin respektive avdelning. Men på Fagrabo har man ett gemensamt matrum. Bild: Jenny Schagerlind

Men det som sticker ut mest är nog ändå utomhusavdelningen Ängen. Här finns bara en utegård och ett trädgårdsskjul. Inga barn är inskrivna på avdelningen men två pedagoger finns där hela veckorna för att att emot de barn som vill komma och delta i olika kreativa projekt.

– Vi har ju blomnamn på alla avdelningar så vi tyckte Ängen var ett passande namn på vår utegård. Alla blommorna samlas på Ängen liksom... Minst en av oss pedagoger på de övriga avdelningarna är alltid med barnen här, förklarar Camilla Claesson, pedagog på avdelningen Blåklinten.

Camilla Claesson (i mitten) jobbar på 3-4-årsavdelning Blåklinten medan hennes kollegor Karin Lindh (t.v) och Gunilla Andersson är positionspedagoger på utomhusvavdelningen Ängen.
Camilla Claesson (i mitten) jobbar på 3-4-årsavdelning Blåklinten medan hennes kollegor Karin Lindh (t.v) och Gunilla Andersson är positionspedagoger på utomhusvavdelningen Ängen. Bild: Jenny Schagerlind

Den pedagogiska verksamheten på utomhusavdelningen är fortfarande under uppbyggnad. Det känns spännande tycker Karin Lindh och Gunilla Andersson som jobbar där.

– Jättespännande, det är ju en helt ny verksamhet. Och absolut en av anledningarna till att sökte mig till den här förskolan, säger Gunilla.

Fagrabo förskola...

... är den första av Skanskas konceptförskolor som öppnar i Sverige.

... är Svanenmärkt och byggd för att vara ”ljud- och ljusvänlig”. Det innebär låga bullernivåer och mycket dagsljusinsläpp i lokalerna.

... har sex avdelningar, varav fem öppnat. Här går för tillfället ett 90-tal barn.

... har en hel avdelning utomhus där två så kallade positionspedagoger jobbar med olika kreativa projekt ihop med barnen.

....ingår i ett treårigt forskningsprojekt där förskolans verksamhet granskas av två experter på pedagogiska miljöer.

LÄS MER:Misstänkta fornfynd hittade vid Fagrabo förskola

LÄS MER:MP lyfter behovet av familjecentral

LÄS MER:Madelene startar babyrytmik i Vårgårda: ”Är jättetaggad”

ANNONS