Vid vägs ände väntar Anna-Lenas blomsterhav

Vid vägs ände, hos Anna-Lena Jonsson i Bergstena, väntar lugnet. Och en enorm blomsterprakt. Inspirerad av en blomsterbonde i USA startade Anna-Lena sin egen självplockning av sommarblommor – och kunderna blir allt fler.
– Blommor betyder väldigt mycket för många, konstaterar hon.

ANNONS
|

Det är inte svårt att hitta. Vägbeskrivningen på den stora skylten vid grusvägens början är både tydlig och lite gullig. Blommorna väntar helt enkelt vid ”vägs ände”.

Där möts reportern av ett rött trähus och Anna-Lena Jonsson, precis som jag klädd i regnkappa, jeans och gummistövlar. Höstiga vindar tar tag i våra regnkappor och duggregnet piskar lätt mot ansiktet.

Jag har haft 20-30 kunder här varje lördag.

Allt fler unnar sig snittblommor även till vardags, konstaterar Anna-Lena.
Allt fler unnar sig snittblommor även till vardags, konstaterar Anna-Lena. Bild: Jenny Schagerlind

Men faktum är att vädret har varit ganska betydelselöst för kundtillströmningen den här sommaren. Folk vill uppenbarligen ha sin egenplockade lördagsbukett i både regn och solsken...

– Ja, det har inte spelat någon roll. Jag har haft 20-30 kunder här varje lördag. Många återkommer varje vecka. Snittblommor verkar vara en lyx som många vill unna sig nuförtiden. För yngre är det nog en inredningsgrej. Blommorna betyder lite olika för olika generationer, tror Anna-Lena.

ANNONS

Rader av olika sorters sommarblommor breder ut sig framför oss. I år har Anna-Lena satsat lite extra på den trendiga dahlian som har varit mäkta populär bland besökarna.

– Man märker att det är det folk vill ha. De är ju vackra, det finns en stor variation och dessutom står de länge.

Dahlian har vuxit snabbt i popularitet och blivit en riktig trendblomma.
Dahlian har vuxit snabbt i popularitet och blivit en riktig trendblomma. Bild: Jenny Schagerlind

Anna-Lena Jonsson är uppvuxen i Bergstena. Huset som hon och familjen bor i nu köpte de för 20 år sedan och grönsaker har hon odlat i stort sett hela tiden.

Intresset för det här med blomsterodling väcktes lite av en slump, genom ett instagramkonto som tillhörde en kvinnlig ”flowerfarmer” i USA – eller blomsterbonde som man säger i Sverige. Anna-Lena säger själv att hon nästan blev besatt.

– ”Så vill jag ha det”, tänkte jag. Första året odlade jag mest för familjen, men förra året började jag bjuda in andra också och göra reklam för mig. Det var lite segt i början, första helgen kom bara tre personer, men sedan spred sig ryktet.

Blommor betyder väldigt mycket för många. Det kan vara både glädje och tröst.

Självplockningen är numera ett eget företag, Min Lott Skruckagården, som Anna-Lena driver vid sidan om jobbet på systerns utbildningsföretag.

Häromdagen kom en blivande brud förbi för att plocka sin brudbukett bland odlingarna.

– Det är många dimensioner i det här, menar Anna-Lena. Blommor betyder väldigt mycket för många. Det kan vara både glädje och tröst.

Blomsterodlingarna är inte bara en inkomstkälla, de får Anna-Lena att må bra också.
Blomsterodlingarna är inte bara en inkomstkälla, de får Anna-Lena att må bra också. Bild: Jenny Schagerlind

Vad betyder blommorna för dig?

– Odlingarna är mitt favoritställe att vara på. Jag blir lugn när jag går runt där. Men jag gillar hela processen. Det där lilla fröet som ser ut att vara dött får jag vara med och väcka. Det är häftigt, även om det ju inte är jag som får det att växa...

Säsongen för sommarblommor är kort och intensiv. Den startar först i slutet av juli och är över när den första frosten kommer.

Jag har lagt ner otroligt mycket jobb på mina odlingar så jag känner inte att jag behöver skämmas.

Anna-Lena har redan köpt in tulpanlökar för att förlänga nästa års självplockning. Hon har också planer på att satsa på pumpor och kransbindning under höstmånaderna.

För Anna-Lena är självplockning av blommor också ett miljöval, man får garanterat giftfria blommor, och hon skäms inte över sin prissättning. Det är omfånget runt bukettens stjälkar som avgör priset, och Anna-Lena tar 12 kr per centimeter.

– Jag vet inte om det billigt eller dyrt. Ingen har i alla fall klagat. Jag har lagt ner otroligt mycket jobb på mina odlingar så jag känner inte att jag behöver skämmas. Det är inte bara en hobby utan en del av mitt jobb.

LÄS MER:Prästgården där dåtid möter framtid: ”En plats för besök”

LÄS MER:Ger hemlösa katter en andra chans

ANNONS