Lågtrycket väntas komma in söderifrån under lördagen.
Lågtrycket väntas komma in söderifrån under lördagen. Bild: Anna Norberg

Varning för skyfall och åska

En gul varning har utfärdats för skyfallsliknande regn. SMHI uppmanar invånare att vara beredda för att vägar kan svämma över.

ANNONS
|

Varningen omfattar ett stort geografiskt område i Västsverige och lågtrycket väntas komma in söderifrån under lördagen.

– Det kan bli skyfallsliknande regn med stora regnmängder på kort tid, och då kan det bli en del översvämningsproblem, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI.

SMHI uppmanar invånare att vara beredda. En konsekvens kan vara att vägar svämmar över och trafiken går långsamt. Men det är svårt att säga exakt var nederbörden kommer att dyka upp.

– De kan variera ganska mycket inom området. Om man får de allra kraftigaste skurarna på sig eller om det blir klenare är svårt att säga, det vet man först när skurarna kommer, säger hon.

ANNONS

Vädret rör sig sedan vidare norrut mot kvällen.

– Det fylls på med skurar under dagen. Det mattas av en del under eftermiddagen. Det kan komma skurar under kvällen också, men sent på kvällen drar sig lågtrycket längre norrut, säger Katarina Andersson.

Detta innebär SMHI:s gula varning

Vädervarningar på gul nivå innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö. Det kan också bli störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken.

Utöver gul varning finns orange och röd varning. Gul är den mildaste varningen av de tre.

Källa: SMHI

ANNONS