För den som saknar e-legitimation och ännu inte har fått sitt vaccinationsbevis kan kötiden vara upp till sex veckor.
För den som saknar e-legitimation och ännu inte har fått sitt vaccinationsbevis kan kötiden vara upp till sex veckor. Bild: Duygu Getiren/TT

65 000 väntar på vaccinpass – upp till sex veckors kötid

Efter att regeringen införde krav på vaccinationsbevis kom en stor mängd ansökningar till E-hälsomyndigheten på kort tid in. Nu väntar upp till sex veckors kötid för den som saknar e-legitimation, trots att omkring 60 personer nyanställts.
– Vi jobbar på att korta väntetiderna allt vi kan, säger E-hälsomyndighetens kommunikationschef Erika Burlin Hellman till SVT.

ANNONS
|

I mitten av november meddelade regeringen att uppvisande av vaccinpass på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer skulle införas från och med 1 december.

Det resulterade i att E-hälsomyndigheten, som utfärdar bevisen, fick in en stor mängd ansökningar på kort tid. Men trots att över tio miljoner vaccinpass hittills utfärdats till fem miljoner svenskar återstår fortfarande över hälften av de ansökningar som gjorts via pappersblankett, vilket de som saknar e-legitimation måste göra, rapporterar SVT.

– Nu har vi kommit till de ansökningar som kom in andra veckan i december. Vi har avverkat 65 000 ansökningar och 65 000 är kvar på hög, säger Erika Burlin Hellman, kommunikationschef vid E-hälsomyndigheten, till tv-kanalen.

ANNONS

Ett 60-tal nyanställningar

Den stora eftersläpningen har skett trots det faktum att ett 60-tal personer nyanställts på myndigheten i syfte att motverka den, och för den som saknar e-legitimation och ännu inte har fått sitt vaccinationsbevis kan kötiden vara upp till sex veckor.

För att snabba på processen ska bland annat handläggningen av pappersblanketterna automatiseras, någonting som väntas komma igång under de närmaste månaderna.

– Vi vill verkligen att det ska gå mycket snabbare än än det gör nu, och vi jobbar för att korta väntetiderna allt vi kan, säger Erika Burlin Hellman till SVT.

ANNONS