Kristine Rygge
Kristine Rygge Bild: Paul Wennerholm

Beskedet: Då kan alla över 18 år i Västra Götaland boka tredje dosen coronavaccin

Den 10 januari öppnar regionen bokningen av en tredje vaccindos för alla som fyllt 18 år. För att så många som möjligt ska kunna ta tredje dosen arrangerar man en stor drop-in-dag knappt två veckor senare.

ANNONS
|

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i Västra Götaland – Vårgårda sticker ut

En förutsättning för att få en tredje dos är att det gått minst sex månader sedan man vaccinerats med dos två, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation.

− Titta på ditt vaccinationskort, covidbevis eller på 1177.se. Räkna månaderna från din andra dos. Även om bokningen öppnar den 10 januari så kommer många invånare behöva vänta ett bra tag till innan det är dags att få påfyllnadsdosen, säger Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Hallengren (S) om julfirandet: ”Ovaccinerade bör endast fira med närmaste”

LÄS MER:Nu kan 60-åringarna boka sin tredje dos covidvaccin

Enligt regionen ska det finnas tillräckligt med vaccin och tider, så länge alla följer sexmånaders-intervallet.

Fram till den 10 januari fortgår vaccinering av den tredje dosen till särskilda grupper. Det gäller 60-plussare, personer i riskgrupp som fyllt 18 år, samt viss vårdpersonal.

ANNONS

− Om det har gått tillräckligt lång tid sedan din andra dos finns ingen anledning att vänta. Tvärtom. Du behöver en tredje dos för att stärka ditt skydd mot allvarlig sjukdom. Vi räknar med ett stort intresse den 10 januari, så passa på, säger Kristine Rygge i pressmeddelandet.

Då regionen väntar sig ett stort intresse och många bokningar efter den 10 januari, kommer över 130 vaccinatörer att öppna för drop-in under lördagen den 22 januari.

Hela listan över vilka vaccinatörer det gäller, presenteras i början av januari.

− Den stora vaccinationsdagen 2 oktober var en succé. Den här gången kommer ännu fler vaccinatörer ha drop-in och vi hoppas verkligen att så många invånare som möjligt passar på. Jag ser fram mot dagen, säger Kristine Rygge i pressmeddelandet.

Intervall mellan dos två och tre – detta gäller

För personer i åldrarna mellan 18–64 år: Minst sex månader

För personer som är 65 år och äldre: Minst fem månader

I nuläget finns det ingen rekommendation för personer yngre än 18 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

ANNONS