De här covidsymtomen är vanligast just nu

Många får hosta och halsont, men bara en av tio drabbas av lukt- och smakbortfall. Symtomen på covid har förändrats under pandemins gång, enligt en brittisk studie.

ANNONS
|

Coronafallen i Sverige har ökat de senaste fem veckorna, trots att vi är mitt i sommaren. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Även i Storbritannien ser man att smittspridningen ökar – men symtombilden verkar ha förändrats.

Brittiska forskare har den senaste veckan samlat in data från 17 500 personer som säger att de testat positivt för covid-19, rapporterar BBC. Även DN har rapporterat om studien.

Undersökningen visar att de vanligaste symtomet var halsont, vilket 58 procent rapporterade att de hade. Huvudvärk, hosta, nästäppa och snuva var också vanliga symtom.

Betydligt färre sa sig ha feber, andnöd och lukt- och smakbortfall. Bara en av tio hade förlorat lukt- och smak, trots att det listas som ett av de vanligaste tecknen på covid både hos NHS (Storbritanniens hälso- och sjukvårdssystem) och 1177.

ANNONS

Nya omikronvarianter dominerar

Datan i studien kommer från Zoe covid study, som startades av King’s college i London. Den har samlats in genom att deltagarna själva har rapporterat sina symtom via en app.

I Storbritannien, liksom i Sverige, är det de nya omikronvarianterna BA.4 och BA.5 som dominerar smittspridningen. Forskare säger till BBC att lukt- och smakbortfall verkar vara mindre vanligt för de här varianterna. I stället förekommer influensaliknande symtom i större utsträckning.

Attackerar de övre luftvägarna

Niklas Arnberg, professor vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, säger till DN att en möjlig förklaring till att symtomen har förändrats är att viruset sätter sig på olika platser i kroppen.

– Initialt band sig viruset till celler som vi har i våra nedre luftvägar och sedan har viruset muterats så att det nu i stället infekterar celler i våra övre luftvägar. Det leder till att viruset blir mer smittsamt eftersom det blir lättare att hosta och nysa ut, säger han.

Enligt Niklas Arnberg blir man generellt sett mindre sjuk när viruset sätter sig i de övre luftvägarna.

Större möjligheter att föröka sig kan vara en orsak till att viruset muterar och attackerar celler i de övre luftvägarna.

– Det skulle vara märkligt om viruset skulle övergå till att infektera de nedre luftvägarna, då jag inte kan se vad viruset skulle kunna vinna på det, säger Niklas Arnberg till DN.

20 vanligaste covidsymtomen

17 500 personer i Storbritannien med bekräftad covid-19 har rapporterat in sina symtom under den senaste veckan. Listan visar de 20 vanligaste symtomen och hur stor andel av deltagarna som hade dem.

Halsont – 58 procent

Huvudvärk – 49 procent

Täppt näsa – 40 procent

Torrhosta – 40 procent

Snuva – 40 procent

Slemhosta – 37 procent

Heshet – 35 procent

Nysningar – 32 procent

Trötthet – 27 procent

Muskelvärk – 25 procent

Yrsel – 18 procent

Svullna halskörtlar – 15 procent

Ömma ögon – 14 procent

Förändrat luktsinne – 13 procent

Bröstsmärtor – 13 procent

Feber – 13 procent

Frossa – 12 procent

Andnöd – 11 procent

Öronvärk – 11 procent

Förlorat luktsinne – 10 procent

Källa: Zoe Covid Study (BBC)

ANNONS