Flera butiker totalförstörda efter explosionen i Annedal

Explosionen i Annedal orsakade stora skador på fastigheten och ledde till att hundratals personer fick evakueras från sina hem. I samma byggnad finns även flera företag som drabbas hårt av händelsen.
– En hel vägg och ett helt tak var borta, det var känslosamt som fan, säger butiksägaren Niclas Widén.

ANNONS

Vid femtiden på tisdagsmorgonen skedde en kraftig explosion i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i centrala Göteborg. Boende hoppade från sina balkonger, 140 bostäder evakuerades och 23 personer fördes till sjukhus.

Längst ner i byggnaden ligger även flera butiker, ett café och en bar, varav flera förstördes av den dramatiska händelsen.

”Kommer inte att kunna ha någon verksamhet”

En av de lokalerna som drabbades hårdast av smällen var symaskinsbutiken Studio Husqvarna som ligger vägg i vägg med trappuppgången där explosionen inträffade.

– En hel vägg har flugit in, och vi hade ett trettiotal visningsmaskiner uppe som är helt förstörda, så vi kommer inte att kunna ha någon verksamhet där, säger Niclas Widén, ägare av Studio Husqvarna.

ANNONS
Niclas Widén
Niclas Widén, ägare av Studio Husqvarna. Bild: Privat

Detsamma gäller för grannlokalen, där tygaffären Myrins textil huserar. Enligt ägaren Erik Myrin, som kom till platsen bara några timmar efter explosionen, är hela butiken rökskadad efter att det bolmat in rök genom ett stort hål i väggen.

– Jag hade väl en förhoppning om att butiken inte skulle vara så demolerad som den var, men när jag fick gå in i butiken tillsammans med räddningstjänsten såg jag att det bara var att slänga alltihop, säger han och fortsätter:

– Det var fruktansvärt tufft, framförallt nu när pandemin har börjat släppa och man hade börjat se ljuset i tunneln.

Tvingas stänga ner på obestämd tid

Båda två beskriver händelsen som emotionell och traumatisk.

– När jag kom in såg jag att en hel vägg och ett helt tak var borta, det var känslosamt som fan faktiskt. Hade min personal varit där hade de dött, och mina kunder också, så illa var det, säger Niclas Widén.

– Man trodde aldrig att det skulle ske. Och att det skulle ske i Göteborg, i Linné, och dessutom i vår butik är helt ofattbart. Det tror jag inte att man har kunnat smälta än, säger Erik Myrin.

Erik Myrin
Erik Myrin, ägare av Myrins textil. Bild: Myrins Textil AB

Trots att butikerna nu har tvingats stänga på obestämd tid är de hoppfulla om att kunna öppna igen, och fast beslutna om göra det på samma adress.

– Vi kommer bygga upp det igen. Vi räknar med att det kanske är sex månader bort, men vi kommer tillbaka, säger Niclas Widén.

– Vi trivs jättebra på gatan och har legat där i 40 år, så när vi öppnar upp butiken igen så gör vi gärna det på samma plats, säger Erik Myrin.

Fick stänga inför de lättade restriktionerna

Även eventbaren On Air, som ordnar interaktiva frågetävlingar för bland annat möhippor, svensexor och företagsaktiviteter, påverkades av händelsen – om än i mindre omfattning.

– Det har kommit in rök och röklukt som behöver saneras, men det hade ju kunnat vara betydligt värre, säger Matilda Wildmark, platschef på On Air Göteborg.

Matilda Wildmark
Matilda Wildmark, platschef på On Air Göteborg. Bild: Privat

De hade precis hunnit planera inför onsdagens lättade rekommendationer när de plötsligt tvingades pausa verksamheten.

– Det har kommit in väldigt många bokningar nu när restriktionerna släppte, så vi hoppas kunna öppna så snart som möjligt, säger Matilda Wildmark.

Personalen får stanna – trots förödelsen

Men trots den omfattande förödelsen har de tre företagen klarat sig utan att behöva säga upp någon personal. På On Air är förhoppningen att kunna öppna igen redan om ett par veckor.

– Vi har avbokat våra gameshows denna och nästa vecka, men sen hoppas vi att vi ska kunna dra igång igen, säger Matilda Wildmark.

Och på Myrins textil och Studio Husqvarna ska personalen flyttas till andra lokaler i Kungsbacka under renoveringen.

– I det här läget känns det så jävla bra att personalen kan stanna kvar, säger Niclas Widén.

ANNONS