Grönblå styret backar i Västra Götalandsregionen – kritik mot tonläget

Demokraterna klarar inte treprocentsspärren. De andra oppositionspartierna ser samtidigt ut att göra ett starkt val till regionfullmäktige i Västra Götaland. Men det är på valnatten fortsatt oklart vilka som kommer styra regionen efter valet.
Lars Holmin (M) tror att breda överenskommelser i stora frågor kan behövas, men menar att Socialdemokraternas tonläge i valrörelsen gör det svårare.

ANNONS
|

De senaste åtta åren har Västra Götalandsregionen haft ett grönblått styre. Hur det blir de kommande fyra åren återstår att se.

Flera av de grönblå partiernas gruppledare har inför valet uttryckt en vilja att fortsätta samarbetet om de får stödet av väljarna, men det sammanlagda stödet för de styrande grönblå partierna minskar. Enligt det preliminära resultatet, när rösterna i de flesta valdistrikten är räknade, är KD är det enda styrande partiet som går framåt jämfört med förra valet – från 7,6 till 8,0 procent. C (5,9 procent), L (4,8 procent) och MP (3,5 procent) backar samtliga.

Konstellationens största parti, Moderaterna, får preliminärt 18,4 procent vilket är en knapp minskning med 0,2 procentenheter.

ANNONS

Holmin (M) mån om breda överenskommelser

Kandidaten till regionstyrelsens ordförande, Lars Holmin (M), spenderade valkvällen på Moderaternas valvaka vid Drottningtorget i Göteborg. Han såg då att det kan finnas behov av breda överenskommelser efter valet.

– Även när vi styrde i majoritet var vi måna om att ha med Socialdemokraterna på de stora överenskommelserna som vi vill ska hålla över tid. Vi har en så pass viktig verksamhet att man inte kan riva upp vårdval hur som helst, till exempel, för det förstör för enskilda människor.

Samtidigt menar han att årets valrörelse har försvårat förutsättningarna. När vallokalerna stängt på söndagen pekar han bland annat på Socialdemokraternas kampanj, som hävdade att Moderaterna vill sälja ut akutsjukhus.

– Jag tycker att det har varit lite mycket brösttoner. Det är inte så roligt.

Han menar att det kommer göra det svårare för partiet att samarbeta med Socialdemokraterna i de stora frågorna framöver.

– Om du har en stor fullmäktigegrupp, som upplever att de har fått väldigt mycket skit under valrörelsen, är det klart att man kanske inte är superpositiv till att sedan inleda samverkan.

Starkt stöd för oppositionen

Samtidigt som de styrande partierna gick bakåt fick flera oppositionspartier preliminärt starkare valresultat. SD får 15,4 procent och gör därmed sitt bästa resultat någonsin. Även V (10,0 procent) ökar jämfört med 2018. Demokraterna får dock endast 2,1 procent av rösterna, missar treprocentsspärren och behöver preliminärt lämna regionfullmäktige.

Socialdemokraterna stärker å andra sidan positionen som största parti. Resultatet på 29,5 procent är en ökning med 2,5 procentenheter.

Partiets kandidat till regionstyrelsens ordförande, Helén Eliasson (S), menar att tonläget varit värre i rikspolitikens valrörelse än i regionens.

– Moderater har på nationell nivå drivit väldigt mycket osanningar mot Socialdemokraterna, och jag tycker att det har varit en väldigt hård retorik där.

Hon kommenterar kritiken mot retoriken i S regionala valkampanj så här:

– Självklart är vi tuffa i vår kritik mot hur regionen har styrts de här åtta åren, och vi har fog för att vara tuffa i kritiken när invånarna inte får den vård de ska ha och man inte använder skattepengar på rätt sätt.

Ovisst hur regionen kan styras

Socialdemokraterna har varit öppna för att samtala med alla partier förutom SD för att få ett nytt styre i Västra Götalandsregionen. Men vilka partier det kan bli frågan om som får styra regionen är under valnatten ännu ovisst.

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att förklara för invånarna i vår region att regionen kan bättre, säger Helén Eliasson (S).

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS