Rickard Olsson Ingvar Oldsberg och Lasse Kronér vid melodifestivalens deltävling 2 i Scandinavium.
Rickard Olsson Ingvar Oldsberg och Lasse Kronér vid melodifestivalens deltävling 2 i Scandinavium. Bild: Claudio Bresciani / TT

Lasse Kronér: ”Det är en stor, stor förlust”

Lasse Kronér sörjer Ingvar Oldsberg. De både tv-profilerna var nära vänner i över 30 år.
– Vi pratade varje vecka, vem ska jag ringa till nu? Detta är en oerhört stor förlust, säger Lasse Kronér.

ANNONS
|

Tv-legendaren Ingvar Oldsberg är död. Han har berört många och jobbat med ännu fler. Kollegan och vännen Lasse Kronér berättar att det var Oldsberg som först tog in honom på SVT Göteborg på 1980-talet.

– Han var för mig vad Lennart Hyland var för honom. Han var min pappa på tv och lärde mig massor och tog in mig under sina stora, varma vingar, säger Lasse Kronér.

Arbetet utvecklades till kamratskap och med tiden en djup vänskap. Man träffades ofta och pratade ännu oftare på telefon. Senast nyligen, innan Ingvar Oldsberg blev sämre.

– Det var ett långt samtal. Vi pratade om framtiden, nya tv-idéer. Allt möjligt, berättar Lasse Kronér som också gärna minns mötet på Marstrand i somras.

ANNONS

– Vi stötte ihop mest av en slump och sedan blev vi liksom bara sittande. Så småningom började det samlas folk och efter ett tag var det tjugo-trettio personer som lyssnade. Det blev nästan som en föreställning, Ingvar höll show. Efteråt kändes det nästan som det var meningen som ett avslut.

Hyllar honom som yrkesman

Lasse Kronér återkommer flera gånger till att Ingvar Oldsberg var en öppen och inbjudande människa, pratade med alla.

– Det finns tusen stories, vi upplevde otroligt mycket tillsammans.

Men Kronér hyllar också sin vän som yrkesman.

– Han var den sista stora programledaren. Det finns ingen med hans tajming och snabbhet i tanken. Det var Letterman-klass och hade Ingvar fötts i USA hade han varit den störste.

Rickard Olsson tog över

En annan som minns Oldsberg med stor värme är Rickard Olsson Essé, som tog över som programledare för ”Bingolotto” i mitten av 00-talet.

– Ingvar och jag har känt varann väldigt länge, dels växte jag upp med honom och jag tror på samma sätt som Hyland hade sina pojkar så kan jag känna av jag var en av Oldsbergs pojkar. Jag har lärt mig jättemycket av honom och han blev på ett sätt själv större än sin mentor, alltså Hyland.

– Oldsberg är den största tv-personlighet vi har haft och någonsin kommer att få i Sverige. Han bara hade det. Det var någonting med rösten, dialekten, de pillemariska ögonen. Han var vass, han var rapp, han var bäst.

När pratade du med honom senast?

– Han var ju sjuk länge. Och det känns nästan konstigt, men han ringde mig i mellandagarna. Det brukade alltid vara jag som ringde honom. Men i mellandagarna ringde han och frågade hur läget var, och så pratade vi. Då lät han klenare än vanligt.

Hur känns det?

– Det kommer aldrig väntat när det väl dyker upp ett sånt här besked, men det kommer heller inte som en chock eller helt oväntat. 

Men det är ändå tråkigt, det är klart. Både på ett personligt plan, men också tråkigt att rösten nu tystnat.

Vad har Ingvar Oldsberg betytt?

– Svenskt tv-historia är tyvärr ganska historielös. Men han har betytt mycket både för tv och för Göteborgs historia. Om han inte redan har en spårvagn uppkallad efter sig, så borde man snabbt som fanken uppkalla en spårvagn efter honom. Eller kanske en liten byst på Liseberg. Hyland har ju en byst i tv-huset i Stockholm så Ingvar kan väl få en i Göteborg tycker jag.

Hur var det att ta över som programledare efter Ingvar Oldsberg i ”Bingolotto”?

– Jag har aldrig fått några tips av honom, men jag fick hans välsignelse när jag gjorde ”Bingolotto” första gången 2004-2005 nån gång. Då träffade jag honom för första gången på Sas Radisson. Jag minns att han kom fram och tog min hand och höll ett långt tal om hur jävla bra han tyckte att jag var, och det kommer jag aldrig att glömma. ”Bingolotto” är ett sånt där program som var som gjort för Ingvar. Det är för stunden, med många telefonsamtal och vad som helst kan hända. Och han var mästare på den typen av tv.

ANNONS