”De som är över 80 år och som ännu inte fått den fjärde dosen kommer att kontaktas av sin vårdcentral” säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.
”De som är över 80 år och som ännu inte fått den fjärde dosen kommer att kontaktas av sin vårdcentral” säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen. Bild: Sanna Tedeborg

Nu erbjuds alla över 65 år en fjärde dos vaccin

Pandemin är inte över och nu sänker Folkhälsomyndigheten den rekommenderade åldern för en fjärde dos vaccin. I samband med detta står Västra Götalandsregionens vaccinatörer redo.
– Vaccinatörerna är beredda och det finns gott om vaccin, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Från och med den första april klassas inte längre covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Men sjukdomen finns kvar och enligt Folkhälsomyndigheten har Sverige fortfarande en väsentlig smittspridning i samhället.

– Det är hög tid att tänka på sitt vaccinationsskydd. Den som inte har vaccinerat sig alls mot covid-19 bör göra det snarast, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en fjärde dos vaccin för alla som är 80 år och äldre samt till personer som bor på särskilt boende, har hemtjänst eller hemsjukvård. Nu har myndigheten beslutat att sänka åldern till att omfatta alla som är 65 år och äldre.

ANNONS

– Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos, säger Karin Tegmark Wisell.

I Västra Götalandsregionen är vården beredd och enligt Kristine Rygge finns det gott om både vaccinationstider och vaccin.

– Vi vill nå en högre täckning i de äldre grupperna eftersom vaccin är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom. De som är över 80 år och som ännu inte fått den fjärde dosen kommer att kontaktas av sin vårdcentral, säger Kristine Rygge.

Samtidigt fortsätter vaccinationsarbetet med att alla som är över 18 år ska ta en tredje dos vaccin.

– När det gäller dos 3-täckningen för alla över 18 år så ligger den på 58,4 procent, jämfört med 85,7 procent för dos 2, skriver Västra Götalandsregionen i sitt pressmeddelande.

ANNONS