Nu kan 18-åringar boka tid för tredje vaccindosen i Västra Götaland

Från och med måndagen, 10 januari, kan alla vuxna i Västra Götaland ta den tredje dosen covid-19-vaccin – så länge det har gått minst sex månader sedan dos två.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 har ökat explosionsartat i Sverige och Västra Götaland den senaste tiden. Den nya virusvarianten omikron tros vara orsaken.

– Tre doser gör skyddet lite bättre, men två doser ger ett dåligt skydd mot att bli infekterad. Även om man är äldre har man ett gott skydd mot svår sjukdom, har Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, tidigare sagt till GP.

Ges sex månader efter andra dosen

Nu får fler västsvenskar möjligheten att ta en tredje dos. Västra Götalandsregionen öppnade på måndagsmorgonen nämligen bokningen för alla som är 18 år och äldre.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer behöver det ha gått minst sex månader sedan andra dosen, innan man tar dos tre. Det innebär i praktiken att en relativt stort grupp ändå inte har möjlighet att boka dos tre.

ANNONS

− Titta på ditt vaccinationskort, covidbevis eller på 1177.se. Räkna månaderna från din andra dos. Även om bokningen öppnar den 10 januari så kommer många invånare behöva vänta ett bra tag till innan det är dags att få påfyllnadsdosen, sade vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande när datumen släpptes.

”Räknar med ett stort intresse”

I mellandagarna sänkte regionen åldersgränsen från 60 år till 50 år. När nu gränsen sänks ytterligare innebär det att trycket på vaccinatörerna väntas öka.

Den som uppfyller kriterierna kan boka en vaccintid via regionens samlingssida med bokningsbara tider, och drop-in-tider.

– Vi räknar med ett stort intresse.

Yngre erbjuds endast Pfizers vaccin

Personer som är födda 1991 och senare kommer endast att erbjudas Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty som den tredje dosen, även om man fick Modernas vaccin Spikevax som dos ett och två.

Orsaken är att Modernas vaccin är pausat för den yngre åldersgruppen sedan oktober, men det används alltjämt för 30-plussare.

– Man kan fråga vad man erbjuds, men självklart är vaccinatören ansvarig för att man får det vaccin man ska ha, har Kristine Rygge sagt.

ANNONS