Nu öppnar Liseberg för säsongen

Både vädret och stämningen är på topp när Liseberg slår upp portarna till årets sommarsäsong. Efter två år av pandemi kan parken nu öppna helt utan restriktioner, och dessutom introducera det nya området Luna Park.
– Det känns helt fantastiskt, säger vd:n Andreas Andersen.

ANNONS
|

LÄS MER:Bokningssystemet på Liseberg är här för att stanna

Det råder uppsluppen stämning utanför entrén till nöjesparken. Hundratals personer har tagit sig hit för att vara med när Liseberg öppnar upp med full kapacitet efter två år av restriktioner. Många har åkt från andra orter i Sverige, och tack och lov visar sig Göteborg från sin bästa sida. Solen skiner och det blåser precis lagom mycket.

Åttaårige Nick Liljander är en av dem som står längst fram och trycker näsan mot gallergrindarna.

– Jag är mest taggad på att åka Valkyria, säger han.

– Han har väntat i tre år och nu har han äntligen längden inne, fyller mamma Emelie i.

ANNONS
Förväntansfulla besökare några minuter innan Lisebergs grindar öppnas. Längst fram i kön står Sofia och Björn till vänster med sin familj. Till höger Nick Liljander med mamma Emelie Liljander.
Förväntansfulla besökare några minuter innan Lisebergs grindar öppnas. Längst fram i kön står Sofia och Björn till vänster med sin familj. Till höger Nick Liljander med mamma Emelie Liljander. Bild: Mia Höglund

LÄS MER:Kriget i Ukraina försenar Lisebergs biljettsläpp

Prick klockan 12 öppnar grindarna och de första besökarna väller in. En välkomstkommitté bestående av personal och gröna kaniner står redo vid den rosa mattan som har rullats ut. De treåriga kompisarna Lykke Ingmyr och Vega Sjögren matchar med likadana jackor och solglasögon.

– Det är spännande, vi har väntat jättelänge, säger de.

Treåringarna Lykke Ingmyr, Vega Sjögren och mammorna Julia Ingmyr och Ida Sjögren njuter av att gå på rosa mattan och ser fram emot en dag fylld av karusellåkande.
Treåringarna Lykke Ingmyr, Vega Sjögren och mammorna Julia Ingmyr och Ida Sjögren njuter av att gå på rosa mattan och ser fram emot en dag fylld av karusellåkande. Bild: Mia Höglund

Vd:n om köföreträdet: ”Vi kör som vi alltid har gjort”

2020 var Liseberg tvunget att stänga helt på grund av coronapandemin. Året därpå kunde man öppna igen, men med ett kraftigt begränsat besökarantal. Det är såldes inte konstigt att vd:n Andreas Andersen är på strålande humör den här dagen.

– Det är två ganska tuffa år som vi lägger bakom oss, så att kunna öppna på riktigt känns helt fantastiskt.

LÄS MER:Lisebergs hemliga projekt – attraktionen som ersätter Balder

För några veckor sedan hamnade parken i blåsväder, efter ett tillkännagivande om att personer med psykiska funktionshinder inte längre kommer få köföreträde till attraktionerna. Beskedet möttes av upprörda reaktioner, och kort därpå gick Liseberg ut med att parken kommer föra nya diskussioner kring frågan. Nu har överläggningarna pausats, och tillsvidare kommer personer med psykiska funktionshinder få fortsätta gå före i köerna, enligt Andreas Andersen.

– Vi kör som vi alltid har gjort, och så har vi en dialog med de organisationer som representerar de grupper som har haft starka känslor i den här frågan. Vi kommer landa i en bra lösning inom några veckor, säger han.

Lisebergs vd Andreas Andersen är glad över att kunna öppna som vanligt efter två år av pandemi och restriktioner.
Lisebergs vd Andreas Andersen är glad över att kunna öppna som vanligt efter två år av pandemi och restriktioner. Bild: Mia Höglund

Luna Park, 6, inviger Luna Park

Nästa år firar Liseberg 100-års jubileum, men redan nu tjuvstartar man genom att introducera nyheten Luna Park, ett steampunkinspirerat område med de nybyggda attraktionerna Turbo och Tempus.

– Det är ett projekt som pekar tillbaka till nöjesparkens ursprung, säger Andreas Andersen.

LÄS MER:Så mycket kostar nya konsertbiljetterna på Liseberg

Inför premiären av Luna Park efterlyste Liseberg personer med namnet Luna som ville vara med och inviga området. Tusen personer ansökte, och 19 av dessa är nu på plats med sina familjer för att åka de nya attraktionerna först av alla. En av dem är sexåriga Luna Park från Göteborg, som på grund av sitt passande namn får äran att klippa invigningsbandet. Den stora publiken verkar inte göra henne det minsta nervös.

– Det var jätteroligt, säger hon efteråt.

Luna Park har tidigare bara varit här under julsäsongen, så det är första gången hon åker någon av nöjesparkens attraktioner. Cirkuskarusellen lockar dock mer än något av de snabbare åkdonen.

– Jag tycker inte så mycket om när det går fort. Jag är mest taggad på rutschkanan.

Sexåriga Luna Park inviger attraktionsområdet med samma namn.
Sexåriga Luna Park inviger attraktionsområdet med samma namn. Bild: Mia Höglund

Systrarna Luna Magnell, 10, och Lovis Magnell, 11, vågar sig på att åka den nya attraktionen Tempus.

– När man skulle åka baklänges började det pirra i hela kroppen! Det var jättekul. Den får 10 av 10, säger de.

Andra nyheter för i år är Atmosfear VR, ett tillägg till Lisebergs höga fritt fall, samt tillskott i restaurangutbudet.

Systrarna Luna Magnell, 10, och Lovis Magnell, 11, tyckte den nya åkattraktionen Tempus var rolig och gav 10 av 10 i betyg.
Systrarna Luna Magnell, 10, och Lovis Magnell, 11, tyckte den nya åkattraktionen Tempus var rolig och gav 10 av 10 i betyg. Bild: Mia Höglund

LÄS MER:Lista: Sex skandaler på Liseberg du nog inte kände till

LÄS MER:Liseberg efterlyser dig som heter Luna

ANNONS