Polisen utsätts för pranks på deras sociala medier. Personen skriver om den kan fråga något och därpå skriver att den har glömt bort vad. Arkivbild.
Polisen utsätts för pranks på deras sociala medier. Personen skriver om den kan fråga något och därpå skriver att den har glömt bort vad. Arkivbild. Bild: Niclas Jonasson

Polisen utsätts för prank på sociala medier – det betyder ”Jag glum”

På senaste tid har polisen utsatts för ett prank på sociala medier. Det är personer som skickar massor med onödiga meddelanden som innehåller den märkliga frasen ”Jag glum”.
– Man frågar om man kan ställa en fråga och sedan säger man att man har glömt, säger polisen Jan Strannegård.

ANNONS
|

Polisen får alltså ett överflöd av onödiga meddelanden skickade till sina konton på sociala medier just nu. Det är egentligen inte någon som vill något viktigt, utan polisen uppfattar detta som att man gör det lite på skoj.

– Man kan säga att det är som ett spam eller en busringning. Det är ett slags prank där man skriver att man har en fråga och när man svarar så skriver personen ”Jag glum”, alltså ”Jag har glömt”, säger Jan Strannegård, polisens samordnare för sociala medier i region väst.

Enligt internetforumet ”Know your meme” ska pranket grunda sig i en tweet till den amerikanska detaljhandelskedjan Walmart. Där skrev en person: ”I forgor” i stället för ”I forgot”.

ANNONS
Bilden visar Walmarts Twitter – där pranket ska ha sin början.
Bilden visar Walmarts Twitter – där pranket ska ha sin början. Bild: Skärmdump Twitter

”Jag glum”

Tillsammans med frasen ”Jag glum” brukar avsändaren skicka en dödskalle eller en rolig bild. Personerna som gör detta brukar sedan skärmdumpa en bild och lägga ut på sitt eget konto. För polisen tar detta både resurser och tid.

– Det är ett stort inflöde. Vi hanterar detta problemet genom att inte svara på den här typen av meddelanden. Men det är också dumt och onödigt att belasta myndigheten så här, säger Jan Strannegård.

Bilden illustrerar hur pranket kan se ut på Instagram. Det inleds ofta med att personen skriver att den vill fråga något.
Bilden illustrerar hur pranket kan se ut på Instagram. Det inleds ofta med att personen skriver att den vill fråga något. Bild: Skärmdump Instagram

”Sprider sig som en löpeld”

Polisen menar att denna typen av prank är en en ny trend och flera av myndighetens konton i sociala medier har blivit utsatta. Bland annat det Instagramkonto som Polisen Göteborg Nordost använder.

– Det är nationellt problem och vi ser att det här sprider sig som en löpeld. Det här har pågått i en månads tid ungefär så det är relativt nytt.

Bild: Pressfoto

Vem det är som ligger bakom dessa pranks vet inte polisen.

– Det är alla möjliga. Jag misstänker att det kan vara yngre personer. Men vi vet egentligen inte ålder. Vi eftersöker inte vem som gör detta eftersom det inte är brottsligt. Det ingår inte i vårt arbetssätt att göra det.

Ser du att det skulle kunna bli brottsligt?

– Nej det har jag svårt att se. Men man stör de andra som verkligen vill skicka meddelanden till oss.

ANNONS