Sofia Ekdal, läkare och verksamhetschef på Östra sjukhuset i Göteborg, berättar att man generellt brukar se en ökad belastning på sjukvården när temperaturen ligger runt 30 grader.
– När det är en värmebölja brukar man se effekter på sjukvården i början, men efter en längre tid anpassar vi oss mer till temperaturen. Men sedan beror det på hur skör man är och hur man reagerar på värmen
De påverkas av värmen
För många äldre och sjuka är värmen påfrestande.
– Man äter och dricker sämre. Det handlar oftast om att de blir försämrade i sin grundsjukdom. Man får en högre puls i värmen och det belastar hjärtat mer, säger Sofia Ekdal.
Även barn kan bli påverkade av värmen.
– De kan också glömma bort att dricka. Man blir trött och slö av värmen. En tumregel är att kissar man mindre behöver man dricka mer.
Så överlever du hettan
Sofia Ekdal tipsar om att klä sig i tunnare pösiga kläder för att bli svalare. Och för att sänka temperaturen inomhus bör man dra ner persiennerna under dagen.
– Det är även bra att äta grönt, frukt och salt. Sill är salt och bra! Och återigen, man behöver dricka mer än vanligt. Undvik kaffe och alkohol, säger Sofia Ekdal.
Hon förklarar att när det gäller alkohol blir man dels trött och dels behöver man dricka ännu mer.
– Alkohol har motsatt effekt och är uttorkande.
Har du några andra tips inför storhelgen?
– Njut av solen och värmen. Det är härligt. Men ta det lugnt och försök att vara i skuggan.
LÄS MER:Risk för köer i midsommartrafiken: "Ta inga dumma beslut”
LÄS MER:Sommar, sol och personalbrist – då ökar trycket på 112
LÄS MER:Gunnebo slott förbereder sig för tusentals midsommarfirare – lär bli ont om parkeringar