Kommun, polis, räddningstjänst och Lerums centrumförening arrangerar en tävling för ungdomar med a-traktor, moped eller mopedbil.
Kommun, polis, räddningstjänst och Lerums centrumförening arrangerar en tävling för ungdomar med a-traktor, moped eller mopedbil. Bild: Robin Aron

Sverigeunik tävling för unga med a-traktor eller moped

Nu kan Lerums ungdomar anmäla sig till en tävling för A-traktorer, mopeder och mopedbilar.
– Förhoppningen är att vi ska lära känna varandra och ha kul. Och kan vi förhindra en eller flera olyckor från att inträffa är det fantastiskt, säger Martin Berntsson, verksamhetsledare på räddningstjänsten.

ANNONS

Det var när Martin Berntsson och hans chef satt och spånade idéer som de kom på att de skulle arrangera en tävling.

– Vi tänkte ”varför kan vi inte göra något för våra motorburna ungdomar?” Vi bryr oss om alla i trafiken och det här är ett sätt att träffa varandra och få förståelse för varandra. Det kan också bli en bekräftelse på att vuxna inte bara gnäller på dem, säger han.

Han pitchade idén och fick fin respons från olika håll. Snart stod det klart att polisen, kommunen och Lerums centrumförening ville vara med och samarrangera eventet.

Inget liknande i Sverige

Så på lördag den 6 maj blir det tävling med hinderbanor i tre olika klasser, en för a-traktorer, en för mopeder och en för mopedbilar. Vinnarna får priser, det är dock inte helt säker vad ännu.

ANNONS

Vet du om det har varit något liknande arrangemang någonstans i Sverige?

– Inte vad jag vet, inte något med tävling och korvgrillning. Men räddningstjänsten i Skåne bjöd in ungdomar med a-traktorer till ett mingel i Revinge i Lunds kommun. Och det blev jättelyckat. 80 ungdomar dök upp, svarar Martin Berntsson.

Inte heller polisen har hört talas om något liknande:

– Nej, jag tror inte att det har skett något sådant här i någon annan kommun. De ringde faktiskt mig från Bollebygd för en stund sedan för att de var nyfikna på vad det var vi skulle göra, säger Conny Holm, kommunpolis i Lerum.

Det har varit en del debatt om stök relaterat till dessa fordon. Conny Holm förklarar dock att även om polisen också kommer arbeta med information om trafiksäkerhet är de främst där för att lära känna ungdomarna och skapa en relation till dem.

– Det känns bra att hitta på något roligt för våra unga, säger Conny Holm.

Kan bli återkommande

Tävlingarna hålls på den stora parkeringen vid parkeringshuset i Lerums centrum intill järnvägsstationen och lastkajen bakom Solkatten.

Martin Berntsson avslutar:

– Nu hoppas vi att det kommer folk, att det blir fint väder och att vi får en fantastisk dag.

Blir det lyckat ska tävlingen bli ett återkommande årligt event.

LÄS MER:Lerums kommun kraftsamlar mot mäns våld mot kvinnor

LÄS MER:Kampen för regnbågsflaggan i Sjövik – möts av glädjerop

LÄS MER:Publiksuccé ifjol – dags för nytt kosläpp på Kåhögs gård

ANNONS