Utredning efter dödlig fallskärmsolycka klar

Den 15 maj i år avled en erfaren fallskärmshoppare från Göteborg under ett hopp i Vårgårda.
Under torsdagen presenterade fallskärmsförbundet sin utredning.
Flera omständigheter låg bakom dödsolyckan.

ANNONS
|

Vid flygfältet i Vårgårda var det den 15 maj dags för fallskärmshoppning. 35-åringen från Göteborg, som var en erfaren hoppare och instruktör, utförde sitt hopp samtidigt som en elev.

Med 50 meter kvar till marken föll han då fallskärmen tappade bäring, trots att den fällts ut som den skulle. Under torsdagen presenterade fallskärmsförbundet sin utredning av vad som egentligen hände.

Efter att ha bistått med att fälla ut elevens fallskärm fällde han ut sin egen. Han flög senare på vad som kallas ”djup broms”, vilket innebär att man bromsar kraftigt för att kunna förflytta sig snabbare med lufthavet.

ANNONS

Med 100 meter kvar till marken svängde 35-åringen med fallskärmen som fick snurr och kollapsade mot marken. Med en så kort väg ner hann han inte återfå kontrollen.

Flera olika faktorer bakom

Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på SFF, berättar också att vindarna ofta är ganska turbulenta just på det stället som de hoppade på den dagen.

Med andra ord har flera olika faktorer legat bakom olyckan. Det har inte framkommit att det ska ha varit något fel på utrustningen som användes.

På sin hemsida avslutar SFF med en uppmaning:

”Svenska Fallskärmsförbundet uppmanar fallskärmshoppare att öva mer på flygning av fallskärm för lära känna sin fallskärmstyp; detta genom att träna på olika typer av svängar, återhämtning av stall, samt anpassning av flygning av fallskärmen beaktande olika väderförhållanden.”

LÄS MER:Elin om sorgen i fallskärmsklubben: ”Man är som en stor familj”

ANNONS