Coronatest, test för corona. Tops för att testa covid-19.
Coronatest, test för corona. Tops för att testa covid-19. Bild: Victoria Petersson

VGR ska erbjuda gurgeltester för covid till vuxna

Västra Götalandsregionen ska snart börja fasa ut de de traditionella covid-testerna. I stället ska vuxna snart kunna erbjudas gurgeltester, tänkta att vara mer behagliga att använda. Det rapporterar SR Ekot.

ANNONS

En provtagningspinne upp i näsan kan snart vara ett minne blott. I en intervju med Ekot meddelar Per Sikora, provtagningssamordnare i Västra Götalandsregionen, att man inom några veckor kommer lansera gurgeltester, där en saltlösning just gurglas i svalget innan det skickas på prov.

Testerna, som också går att köpa för hemmabruk, har redan använts bland skolelever sedan terminsstarten. Enligt Sikora har man sett goda resultat.

– Det är lättare att gurgla sig med saltvatten än att få in den här pinnen, om och om igen i halsen, säger han och fortsätter:

– Vi hittar många positiva fall i skolorna när vi gör de här smittspårningarna, så vi ser ju att det här systemet fungerar, säger Per Sikora.

ANNONS

Det återstår dock att se hur utrullningen ska gå till. I nuläget finns ett begränsat lager och varje vårdcentral kan därmed, i början, bara få ett begränsat antal tester.

– Men när vi sedan kan få in fler och fler kit i lager kan vi släppa på så att man kan beställa mer och mer, säger Per Sikora.

ANNONS