Alingsåsdomaren om tillvaron i Tokyo

PCR-test, munskydd, artistisk gymnastik och karantän. En strikt och enformig vardag är vad Jens Hummel upplever nere i Tokyo just nu.
– Man får inte lämna hotellet, man är inlåst i princip.

ANNONS
|

Det går att göra ett flertal Alingsås-kopplingar ner till pågående OS. En av dessa är Jens Hummel, aktuell som domare i artistisk gymnastik för herrar.

Han gör sitt tredje OS denna sommaren. Tidigare har han varit med på både OS i London 2012, och i Rio de Janeiro 2016. Från 20 000 på läktarna i London och karnevalsstämningen i Rio till dystopin i Tokyo.

Sommarens OS blir en annan typ av upplevelse som kommer sätta ett alldeles eget avtryck i historieböckerna.

– Man får inte lämna hotellet, man är inlåst i princip, säger Jens Hummel.

”Inte som ett vanligt OS”

Han berättar om hur man som domare får förhålla sig till de restriktioner och regler som gäller nere i Tokyo.

ANNONS

– Vi domare bor på ett hotell här i stan i utkanten av centrum. Vi bor inne bland allmänheten så att säga, men vi får inte gå på restauranger, vi får inte gå ut, vi får inte åka bussar. Det är i stort sett bara en enda restaurang vi får gå på. Vi sitter i karantän hela tiden. Det är inte som ett vanligt OS kan man ju säga.

Varje dag gäller PCR-test och kontroll av kroppstemperatur. Det är ständig kontroll på om man skulle bryta sin karantän och vandra ut på stan. Det är i princip omöjligt berättar Hummel. En form av polis eller vakt spatserar runt på gator och i hotellobbyn och ser till att alla följer de restriktioner som finns.

– Det finns ju ingen som inte har munskydd här. Om jag tittar ut på gatan här eller om man åker bussen till och från arenan, då är det ju mitt inne i Tokyo, finns ingen som går utan munskydd, säger Hummel.

Fokus på idrotten

Det Jens och de andra domarna har tillåtelse att göra, förutom att döma, är att åka och se de tävlingar inom samma idrott som de själva inte dömer. Jens dömer artistisk gymnastik för herrar, således får han sitta på läktaren och titta när damerna tävlar.

– Jag har vart med både i London och i Rio och det var ju en helt annan upplevelse. Detta kommer man ju minnas också men det blir väldigt konstigt, man upplever inget annat än själva idrottandet och det man ska göra, annars brukar det vara en helhetsupplevelse, säger Hummel.

Trots saknaden av stämning i form av publik har tävlingarna varit till belåtenhet enligt Jens. De har hållit högsta klass och varit mycket spännande.

– Det har varit grymt bra tävlingar alltså. Det har varit jämnt i toppen. Riktigt grymma tävlingar och spännande till sista gymnasten, säger Jens.

Just nu är han i full gång med att döma de sista tävlingarna innan hemfärd på onsdag.

LÄS MER:Panelen om resor i sommar och OS i Tokyo

ANNONS