Paulina Hultbergs fina insatser på friidrottsbanorna belönas med Juniorplaketten 2019.
Paulina Hultbergs fina insatser på friidrottsbanorna belönas med Juniorplaketten 2019. Bild: Marcus Löfström

En mångsysslare med friidrotten i blodet

Paulina Hultberg, 15, är en idrottslig mångsysslare. För hennes fina framgångar inom friidrotten har hon belönats med Juniorplaketten 2019.

ANNONS
|

LÄS MER:Larsson: "Vill bli så bra som möjligt"

Snålblåsten fullkomligt sveper in Paulinas hemmaarena, Mjörnvallen, när vi slår oss ner för att prata om den häftiga säsong hon gjort. En säsong som slutat i att hon vunnit Juniorplaketten på flicksidan.

– Jag blev väldigt glad när jag vann, den andra tjejen som var nominerad (Elin Ryberg, badminton) verkade ju jätteduktig. Så jag blev förvånad över att jag vann, säger Paulina blygsamt i vinden.

Men blygsamheten tar såklart inte bort den oerhört starka säsong Paulina gjort. Hon är näst bäst i landet på 800 meter, tredje bäst på 2 000 meter och toppar årsbästalistan på 1 500 meter.

– Det var en jättebra säsong. På Götalandsmästerskapen gick det väldigt bra, och på andra tävlingar med. Sedan fick jag ju vara med på Grand Prix i Varberg, där de bästa i Sverige var med. Vi fick dessutom springa under huvudsändningen, det var kul!

ANNONS

Har du någon aning om varför det blev så bra just under 2019?

– Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, jag tränade på som vanligt och det har liksom rullat på hela vägen. Jag kör de flesta av de längre distanserna och tävlar i både häck och längd med. Inomhus är det 1 000 meter men utomhus förra året var det 800, 2 000 och 1 500 meter hinder jag sprang.

Det råder ingen som helst tvekan om att Paulina är en riktigt aktiv tjej. Förutom friidrotten tar även fotboll, tennis och simning upp hennes lediga timmar.

– Jag var nog runt sju år när jag testade friidrott första gången, men fotbollen hade jag redan hunnit börja med. Vissa börjar ju satsa runt den här åldern men än så länge tycker jag alla sporter är roliga, så jag kör på, säger hon.

Att just friidrotten skulle bli den sport hon hittills är mest framgångsrik i är kanske inte så konstigt med tanke på att hennes mamma, Jessica Franzén, själv är gammal friidrottare med fina framgångar på inte minst ungdomssidan i bagaget.

– Mamma är min tränare och hon kan ju mycket, vilket varit till stor hjälp. Man kan alltid fråga henne om saker, hon har koll, och vet hur jag ska träna. Dessutom är hon ju min mamma så hon vet om alla sporter jag sysslar med och kan styra så det inte blir för mycket.

Det är ingen press på dig att vara enbart friidrottare då?

– Hon tycker mest jag ska syssla med det jag gillar och stötta mig i det. Jag känner absolut ingen press!

Hur hinner du med alla fyra sporter egentligen?

– Haha, jag bara gör det! Än så länge går det bra att kombinera med skolan, och friidrotten är väl det som är roligast just nu.

En stor del av Juniorplakettens värde handlar om träningsflit och hur man är som föreningsmänniska. Gillar du att träna mycket?

– Absolut, man tränar för att det ska gå bra på tävlingarna men jag har många vänner inom sporten som är roliga att vara med. Det är kul att träna!

Har du satt upp några nya mål inför resten av 2020?

– I mars är det USM inomhus och häromdagen fick jag reda på att jag är uttagen för att vara med i en ungdomssatsning som friidrottslandslagets står bakom. Det känns riktigt roligt!

LÄS MER:Fullträffarna ger honom AT-plaketten

ANNONS