Sverige föll tungt i finalen mot Danmark – efter stor dramatik

De blågula gulddrömmarna grusades. Niklas Landin spikade igen i det danska målet och Sverige fick nöja sig med ett VM-silver.
– Just nu är man förkrossad, såklart, säger Hampus Wanne till TV6.

ANNONS
|

1999 slutade det med ett VM-guld för Sverige.

Två år senare tog man sig till ännu en final men fick nöja sig med ett silver.

Därefter har det varit en lång väntan för de svenska handbollsfansen och spelarna.

Men efter segern mot Frankrike under fredagskvällen var VM-finalen ett faktum och Danmark skulle stå på andra sidan.

I finalen började det bra för Sverige och Hampus Wanne öppnade målskyttet. Därefter var det en minst sagt jämn första halvlek där de två lagen följde varandra. Sverige tog ledningen och Danmark kvitterade.

Danmark tog ledningen och Sverige kvitterade.

Till slut kunde Sverige införskaffa sig en ledning med två bollar och man såg ut att gå in i pausvilan med en ledning. Men precis som tidigare kunde Danmark kvittera.

ANNONS

Det var helt jämnt inför matchens sista 30 minuter.

– Jag tycker vi gjorde en dålig halvlek och ändå har vi 13-13 mot Danmark, säger Wanne efter matchen.

Ola Lindgren vet hur det är att vinna ett VM-guld. Nuförtiden är han expert för TV6 under sändningarna. Han var säker på sin sak inför den andra halvleken.

– Det gäller att få till försvaret och att Mikkel inte får de här ytorna som han har fått, säger han.

Sverige tappade i andra

Den andra halvleken började som den första och matchen fortsatte i samma spår - dock med en stor skillnad: Niklas Landin hade vaknat till liv.

Den danske stjärnmålvakten växte ut till ett monster för Sverige. Med tiden rann finalmatchen de blågula succémännen ur händerna.

Man kom till lägena - men Landin hade spikat igen och bestämt sig: guldet skulle till Danmark.

Matchen slutade 26-24 till grannlandet i söder och efter slutsignalen var det tomhet hos de svenska stjärnorna.

– Det kändes som vi hade de lite på kroken. Under sista halvleken kommer vi inte riktigt upp i fas utan går ner i deras tempo, säger Jim Gottfridsson till TV6 och fortsätter:

– Jag är så jävla ... ursäkta jag ska inte svära för mina barn tittar men jag är tom, säger han och kämpar mot tårarna.

Medaljen var Sveriges första i ett VM sedan silvret 2001, men det var svårt att glädja sig åt direkt efteråt.

– Man går från sista matchen som en förlorare, det är aldrig en bra känsla. Med lite perspektiv kanske det blir bättre, säger Gottfridsson.

Hampus Wanne: ”Förkrossad”

Tre av svenskarna blev nominerade till all star-laget. Utöver Jim Gottfridsson fick även Hampus Wanne, som gjorde fem mål i finalen, och Andreas Palicka en plats.

– Just nu är man förkrossad, såklart. Det hade varit det största i min karriär om vi hade vunnit i dag. Men jag skulle säga att skillnaden är den danska målvakten Landin i dag. Han tar alldeles för många lägen där vi är helt fria, säger Wanne till TV6.

Att tre spelare hamnade i all star-laget kanske är en fingervisning mot att detta inte var sista chansen för många?

– Det visste jag inte ens om... det bådar gott såklart med tanke på förutsättningarna innan och allt det där. Så jag är väldigt optimistisk inför framtiden. Men just nu nu är det väldigt, väldigt tungt. Det är en trevlig grupp unga killar som har många år handboll kvar, säger Wanne.

Sent på söndagskvällen väntade ett flyg från Kairo till Frankfurt innan landslagsspelarna skingras till sina proffsklubbar.

I mars samlas laget i Tyskland igen för att spela OS-kval i Berlin. Går det bra där får Sverige spela ett nytt mästerskap redan om ett halvår.

ANNONS