Isabelle Ranch.
Isabelle Ranch. Bild: Christian Stål

Kandidaterna till 2020 års AT-plaketter

Det är återigen dags hylla de bästa insatserna från året som gått. På grund av coronapandemin har 2020 inte varit som alla andra år, med inställda mästerskap som följd. Men vi har ändå valt att välja ut fyra kandidater på såväl senior som juniorsidan.

ANNONS
|

LÄS MER:Kapten Lorén bars fram av egna hejarklacken

LÄS MER:Lang startar nytt liv i Danmark

AT-PLAKETTEN

Andreas Lang.
Andreas Lang. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Andreas Lang

Alingsås HK, handboll

Få trodde väl att den blyga, tystlåtna stockholmaren från Ricoh HK skulle blomma ut till den spelare han är hos Alingsås idag. Och visst tog det lite tid innan Lang verkligen hittade rätt i sin nya klubb. Men sedan dess har han inte tittat i backspegeln en enda gång utan snarare gått från klarhet till klarhet. 2020 var hans bästa år hittills där han fick vinna serien med sitt AHK, bli framröstad som bästa högernia 2019/20 och sedan storspela mot topplag i European League. Nästa säsong väntar proffslivet i Danmark för Handbollsligans vassaste vänsternäve.

ANNONS
Tomas Hurtig och Fredrik Broberg överst på pallen.
Tomas Hurtig och Fredrik Broberg överst på pallen. Bild: Privat

Tomas Hurtig och Fredrik Broberg

Alingsås SS, segling

Den som väntar på något gott ska enligt uttrycket aldrig behöva vänta för länge. Det stämmer bra in på Alingsåsduon Tomas Hurtig och Anders Broberg som jagat SM-guldet i C55-klassen i segling. Man var nära flera år i rad, inte mins minst under tävlingarna i Mariestad för ett par år sedan där guldmedaljen gled dom ur händerna i slutskedet. Men under SM i Hjulvik var det till slut dags. Efter sju delseglingar stannade man på 13 poäng. ”Många sa att det var vår tur att vinna den här gången”, konstaterade Hurtig för AT-sporten.

Emil Lindgren.
Emil Lindgren. Bild: Jessica Blomqvist

Emil Lindgren

Team Serneke Allebike, cykel

Emil Lindgren har varit i den absoluta toppen av svensk mountainbike under hela sin karriär – och 2020 var verkligen inget undantag. Under SM gjorde Emil upp om guldet tillsammans med ärkerivalen Mathias Wengelin, som ville försvara sin titel från 2019. Men den här gången var Lindgren starkare då han korsade mållinjen sju sekunder före Wengelin. Guldet i SM var dock inte det enda Lindgren knep under 2020. Under svenska mästerskapen i cykelcross var han bara bäst – och via en bra start ställde han sina konkurrenter schack matt.

Tove Lorén, längst till vänster, är en klippa för sitt Alingsås FC.
Tove Lorén, längst till vänster, är en klippa för sitt Alingsås FC. Bild: Jörgen Björme

Tove Lorén

Alingsås FC, fotboll

Ett framgångsrikt fotbollslag består av många olika beståndsdelar. Det behövs någon som kan göra mål, någon som kan passa, någon som kan försvara och så en bra målvakt på det. Alingsås FC:s mittback och kapten Tove Lorén har allt det där i sin arsenal men framförallt har hon en intensiv, brinnande vilja att vinna fotbollsmatcher och en förmåga att föra över den viljan på sina medspelare. Lorén gjorde sällan till aldrig en dålig match under AFC:s fina år som nykomling i Elitettan och hade dessutom en egen hejarklack på en av hemmamatcherna. Det säger onekligen en del.

JUNIORPLAKETTEN

Jacob Lundahl.
Jacob Lundahl. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Jacob Lundahl

Alingsås HK, handboll

Lovorden haglade över Jacob Lundahl när han skrev på för Alingsås HK som 16-åring. Men det tog sin lilla tid innan den Aranäs-fostrade niometaren började göra avtryck i a-laget på allvar. Den här säsongen har han tagit klivet som alla väntat på. Dock inte som fruktad “dyngskytt” utan som hård arbetande försvarsspecialist med tryck i omställningarna. Fredrik Teern må saknas i Alingsås HK men på sikt kan Lundahl vara publikfavoriten Teerns ersättare i Mikael Franzéns lagbygge. Hans spel hittills lovar onekligen gott.

Paulina Hultberg.
Paulina Hultberg. Bild: Marcus Löfström

Paulina Hultberg

Alingsås IF, friidrott

Redan 2019 visade AIF:s superlöfte Paulina Hultberg att hon är en lovande idrottare när hon tog hem Juniorplaketten. Under pandemin-säsongen 2020 har utvecklingen bara fortsatt. Hon satte nytt svenskt årsbästa i sin åldersklass på 2 000 meter två gånger om under sommaren, knep SM-brons på terräng-SM, en fjärdeplats på vanliga SM. Sist men inte minst tog hon silver på 1 000 meter under ungdoms-SM inomhus i mars. Att Paulina kombinerar sin satsning på friidrott ihop med fotboll och tennis gör hennes prestationer bara än mer imponerande.

Oscar Lind.
Oscar Lind. Bild: Jessica Blomqvist

Oscar Lind

Team Serneke Allebike, cykel

Om Emil Lindgren dominerat på seniorsidan under säsongen som gått så har hans 17-årige lagkamrat Oscar Lind gjort detsamma på juniorsidan. Under cykelcross-SM kom säsongens första SM-guld när han försvarade sin titel med ett mycket fint lopp. När det sedan vankades mountainbike-SM var det inget snack om att Lind skulle ha sitt andra guld för året, då han krossade motståndet under näst sista varvet. Att Lind kommer ingå i Team Serneke kommande proffsteam överraskar inte någon som sett hans framfart på cykelsadeln de senaste åren.

Isabelle Ranch.
Isabelle Ranch. Bild: Christian Stål

Isabelle Ranch

Alingsås HK, handboll

När Isabelle Ranch stod i skidbacken i februari och hörde det plinga i telefonen insåg hon att hon hade skrivit AHK-historia. Det var nämligen kompisarna som gratulerade henne till att ha blivit uttagen till handbollens riksläger, detta som Alingsås HK:s första egna produkt på tjejsidan någonsin. Lägret fick tyvärr ställas in på grund av pandemin men istället var Ranch med under regionala träningsdagar med förbundskaptenen Pontus Ward-Wikund i spetsen. Ranch fick sedan vara med även under träningsdagarna med landslaget i augusti och visade därmed att hon är ett riktigt hett ämne inför framtiden.

LÄS MER:Team Serneke Allebike tar sig an resten av cykelvärlden

LÄS MER:Övervann tröttheten och slog nytt personligt rekord

LÄS MER:Slog till med en gulddubbel i Varberg

ANNONS