Växling i mörker.
Växling i mörker. Bild: Andreas Thern

Nya framgångar för OK Skogshjortarnas löpare

Speakerteamen vid Sveriges större orienteringstävlingar har allt oftare på senare år tvingats säga “OK Skogshjortarna från Alingsås”. Vid helgens klassiska stafett, Stigtomtakavlen, utanför Norrköping, blev det många tillfällen.

ANNONS
|

Att klubben blivit stor på ungdomssidan har varit känt ett tag, men nu börjar de unga löparna också visa framfötterna i huvudklasserna.

Damtävlingen var lite speciell i år, då man nu precis som herrarna, även hade nattsträckor. Tävlingen inleddes med två sträckor sent på kvällen, därefter gjorde man ett avbrott och började om med en jaktstart på morgonen.

Skogshjortarna ställde ett väldigt ungt damlag på benen, med fyra juniorer och en veteran. Man skulle kunna tro att de bara var där för att se och lära, men de visade snart att de redan kan det mesta.

Stina Thern gav laget en flygande start, när hon kom in till växlingen på tredje plats, bara 49 sekunder efter sträcksegrande IFK Göteborg.

ANNONS

Efter bra insatser överlag, kunde sedan Julia Rosén ta in laget på 16:e plats i mål. Segrade gjorde OK Linné från Uppsala.

Herrlaget bestod också av en veteran och resten juniorer. Man saknade de två Swedish League-stjärnorna, Lukas Larsson och Albin Sundström, men klarade av de tuffa sträckorna ändå, även om man aldrig hade något med täten att göra.

Det hade i stället de två ungdomslagen i HD16. Det var lite speciella regler för lagsammansättningen, med minst en tjejsträcka och minst en löpare upp till 14 år, och eftersom lagen löste det på olika sätt blev det stora omkastningar under tävlingens gång.

Skogshjortarnas båda lag hängde med bra och det blev riktigt spännande på slutet, när Viktor Hedström i förstalaget försökte knapra in de sju minuter man var efter ledarna. Det räckte inte riktigt. Han var snabbast av alla på sträckan, men IFK Göteborg hade ett för stort försprång och vann med två minuter till godo före Skogshjortarna 1.

Andralaget slutade på tionde plats. Där glänste Olof Tholén med näst bästa tid i tävlingen på sträcka två.

Stigtomtakavlen räknas som ett genrep för de riktigt stora stafetterna, som kommer lite senare i vår, Tiomila och finska Jukola.

– Det är alltid roligt att få åka med vårt gäng till stafetter, säger tränaren Andreas Thern. Nu fick ytterligare några känna på den stenhårda konkurrensen på elitnivå, jämfört med hur det är i de klasser de brukar tävla i. Det känns som att vi kliver vidare mot att bli en etablerad storklubb över hela åldersspannet.

LÄS MER:Larsson imponerade stort i Swedish League

LÄS MER:Talangen lekte med motståndet: ”Ingen överraskning”

ANNONS