Göran Frisk, ordförande i OK Kullingshof som arrangerade DM i nattorientering.
Göran Frisk, ordförande i OK Kullingshof som arrangerade DM i nattorientering. Bild: Privat

Trots förseningen blev årets DM i nattorientering lyckad

Det har varit ett struligt år för årets DM-arrangörer i orientering. I både stafetten och sprint-stafetten fick klasser strykas och likaså vid långdistansen. Allt på grund av olika arrangörsmissar.
Även vårens nattävling tvingades ställas in, men då kunde man i alla fall inte skylla på någon mänsklig faktor.

ANNONS
|

Årets DM i nattorientering skulle egentligen avgjorts i våras utanför Lerdala vid Billingen, men ett sent snöfall förstörde de möjligheterna. I stället hoppade OK Kullingshof in och erbjöd sig att ta hand om årets arrangemang. Så i fredags kväll samlades distriktets orienterare vid Storsjöstrand i Horla, där man kunde bjuda på en helt ny karta ritad av Andreas Johansson.

Nattorientering lockar inte lika många löpare som en tävling på dagen, men det är lika mycket arbete för arrangörerna. Kullingshofs ordförande Göran Frisk var ändå nöjd med att få arrangera en DM-tävling.

– Det är ju bara 250 som springer, men hade vi varit många fler, så hade vi ju inte kunnat vara här inne i kyrkans lokaler. Allt verkar ha fungerat bra och de flesta är nöjda och glada, säger en lättad Göran.

ANNONS

Det enda orosmolnet var en löpare i klassen “herrar 80” som dröjde oroväckande länge. Han hade med sig telefon, men svarade inte. Knappt hade man hunnit larma polisen, förrän den saknade mannen, till allas lättnad, dök upp. Han ville inte ha några frågor, eftersom han inte ville svära i kyrkan.

Skogshjortarna kunde räkna in en rad nya nattmästare. Albin Sundström tog en stark seger i juniorernas H18-klass.

– Jag gjorde ett dåligt vägval i början och fastnade i tätskogen, men sen kunde jag trycka på, berättar Albin. Det gick riktigt fort!

Efter att ha varit en och en halv minut efter vid den första kontrollen, sprang Albin fortare än alla andra och kunde vinna med en segermarginal på 2.42 ner till tvåan, klubbkamraten Ludvig Hedström.

Övriga hjortsegrare blev Stina Thern, D16; Samuel Jakobsson, H16; Albin Schröder, H14; Pennie Svedjenäs, D12; Oscar Wärn, H12; Mattis Wärn, H45 och Suzy Larsson, D55.

På söndagen fortsatte distriktet med att dela ut DM-tecken. Vid långdistans-DM tidigare i höst hade sex klasser strukits, eftersom arrangörerna hade glömt hänga ut orienteringsskärmar vid kontrollerna. Så de klasserna fick göra ett nytt försök i samband med Rydas distriktstävling.

Vid den ursprungliga DM-tävlingen hade Skogshjortarna segrat i fem av de klasserna. Nu var dock inte alla av dem med, men i de två ungdomsklasserna blev det i alla fall samma segare, Viktor Hedström och Stina Thern visade med eftertryck vilka som är bäst av distriktets 16-åringar.

ANNONS