Insändarskribenten oroas över äldreomsorgen i Alingsås efter att Ivo riktat hård kritik mot kommunen. Bilden är en genrebild som inte har något med texten att göra.
Insändarskribenten oroas över äldreomsorgen i Alingsås efter att Ivo riktat hård kritik mot kommunen. Bilden är en genrebild som inte har något med texten att göra. Bild: Stefan Bennhage

Äldreomsorgen i Alingsås i fritt fall

Det allra mest oroväckande är på det sätt som ansvariga politiker bemöter kritiken, skriver Patrick Svensson.

ANNONS
|

Det är verkligen en skrämmande läsning i Alingsås Tidning angående äldrevården i Alingsås kommun.

Att Ivo nu påpekar de brister som har varit kända en längre tid för de som jobbar inom vården i Alingsås kommun verkar vara toppen på ett isberg av information som inte blivit känd tidigare för allmänheten. Och det allra mest oroväckande är på det sätt som ansvariga politiker bemöter kritiken.

Ivo påpekar i sin granskning att personal inte har kompetens eller språkkunskaper på en tillräcklig nivå för att utföra sina åtaganden på ett patientsäkert sätt... man tappar andan när man läser detta.

Hade detta varit en verksamhet i privat regi på ett vanligt företag så hade personal med för låg kompetens aldrig kommit på tal för vare sig fast anställning eller vikarie tjänst. Och då handlar det ändå inte om patient säkerhet utan om materiella värden som är en helt annan sak.

ANNONS

En liten undran från min sida är om den nuvarande kompetenta personalen ska vara språklärare, jobba med dokumentation, matbeställningar, städ, anhörigstöd med mera. Vem ska då jobba med vårdarbete?

För att avrunda mina tankar så är jag lite nyfiken på vad som gör Ivo:s synpunkter i sin granskning onyanserad? Som jag ser det är det mycket klart att budgeten för vård och omsorg i Alingsås är på en alldeles för låg nivå samt att det behövs mer resurser i verksamheten med rätt kompetens.

Ansvariga politiker får gärna rätta mig om jag har fel.

Patrick Svensson

LÄS MER:Alingsås hemtjänst i topp i Sverige: ”Jätteroligt”

LÄS MER:Kommunen vill bakgrundskolla vårdpersonal – stoppas av grundlag

LÄS MER:Allvarliga brister i vården på äldreboenden i Alingsås – ”Inte patientsäkert”

ANNONS