Behövs polis i Alingsås, som visar hur man kör?

Trafiksituationen i korsningen Stråhles allé/Göteborgsvägen är i dagsläget besvärlig. Inte blev det bättre när trafikljusen togs bort!

ANNONS
|

Bilister som kommer från söder på Göteborgsvägen och ska svänga vänster in mot centrum, i riktning till lasarettet eller Bolltorp har tidvis stora problem att ta sig ut. Efter det att trafikljusen togs bort gäller huvudled längs med Stråhles allé och väjningsplikt ut från Göteborgsvägen. Kommunens förhoppning var att lita på människors välvilja, att man stannar och släpper fram bilar från Göteborgsvägens södra anslutning. Om detta görs får man ett bättre trafikflöde och minskade köer.

Min uppfattning är att det blivit värre. I rusningstid är det få bilister som visar välvilja. När trafiken är som värst på eftermiddagarna är det ofta kaotisk. Det råder lite av djungelns lag när bilister från Göteborgsvägen tvingas att pressa sig fram. Det skapar stor irritation.

ANNONS

Om det är dumt med trafikljus föreslår jag en annan lösning. Kalla in trafikpoliser, typ forna tiders poliskonstaplar som var ett vanligt inslag i trafikmiljön. De stod i vägen och hade polisuniformer med stora vita handskar på sig och dirigerade trafiken. De visade med hela handen stopptecken och vinkade fram bilar, allt för att få ett jämnare trafikflöde utan stillastående köer.

Förr fanns det trafiklekskolor för barn, jag gick själv i en sådan, och där sjöng vi, ”Här är polisen, som mitt i gatan står. Han visar hur man kör, han visar hur man går. Ibland blir det stopp och då är gatan fri. Då kilar alla bilarna så kvickt förbi”.

Nu är det så att kommunen inte har någon bestämmanderätt över polisväsendet, men någon form av kommunala trafikpoliser hade varit en perfekt lösning i Alingsås. Med tanke på alla olika vägarbeten och planerade ombyggnader vi har i vår stad, lär det inte bli någon arbetsbrist på många år!

Det kommer tydliga tecken på bistra tider. Statistik från Kreditupplysningsföretaget Syna visar att september varit en svart månad. Antalet konkurser i Västra Götaland har ökat med 51 procent jämfört med samma månad i fjol.

De höga energipriserna i kombination med höjda räntor, försvagad konjunktur och ekonomisk oro gör att människor minskar sin konsumtion. De små och medelstora företagen drabbas värst. Byggsektorn och restaurangbranschen bedöms som särskilt utsatta, men även handeln kommer att märka av nedgången.

Det är en anledning till att jag helhjärtat stöder Lights in Alingsås. Arrangemanget sprider ljus, vilket vi behöver i dessa mörka tider. Dessutom lockas alingsåsare och tillresta att gå ut på kvällarna och fika, äta och handla. Det gynnar vår lokala handel.

LÄS MER:Viktigt med Lights in Alingsås när allt annat är mörkt

LÄS MER:Alingsås – rondellernas huvudstad

LÄS MER:Trafikljusen vid Stråhles allé avstängda – ska minska köerna

ANNONS