Emma Blomdahl Wahlberg (C).
Emma Blomdahl Wahlberg (C). Bild: Privat

Centern i Herrljunga satsar också på en vargfri kommun

Vi vill att regeringen gör mer för att vi ska få en kraftig minskning av varg i Sverige, skriver Emma Blomdahl Wahlberg (C).

ANNONS
|

En vargfri kommun, det är Tidaholms nya slogan, och Centerpartiet Herrljunga tycker att det finns all anledning att Herrljunga kommun ska ha samma ambitioner. Vi vet dock att vi som kommun har liten rådighet över frågan, men vår ambition och vilja är den samma.

Vi vet hur det är att vakna upp och hitta flertalet av sina djur trasiga och dödade i fårhagen en sommarmorgon. Vi vet för det har drabbat våra medlemmar. Likväl vet vi också hur det är att komma ut i sin skog och se att träd över flera hektar blivit skadade av kronhjort så till den grad att träden inte längre har livskraft. Både varg och kronhjort utgör ett stort problem för våra gröna näringar och i Herrljunga kommun är de gröna näringarna otroligt centrala och viktiga.

ANNONS

Våren 2022 fattade riksdagen två beslut om den svenska vargstammen. Det ena om att det bör finnas planer för vargförvaltningen på regional nivå och det andra om att antalet vargar bör vara i det nedre spannet mellan 170 och 270 vargar. När riksdagens tydliga beslut inte efterlevs av regering och myndigheter och antalet vargar idag är mycket högre skadas förtroendet för politiken allvarligt.

Centerpartiet i Herrljunga tar rygg på våra riksdagspolitiker, och vill nu att regeringen gör mer för att vi ska få en kraftig minskning av varg i Sverige. Vi kommer också i de forum vi kan och som är lämpliga lyfta frågan om både kronhjort och varg då vi vet att dessa djurs höga närvaro allvarligt skadar våra gröna näringar, och där med också skadar oss som kommun och till sist hela Sverige.

Emma Blomdahl Wahlberg, gruppledare Centerpartiet Herrljunga

LÄS MER:Ministern om vargattackerna: Stammen måste minska betydligt

LÄS MER:Vargstammens utveckling går åt fel håll

LÄS MER:Vargattack i Borås – kopplingar till Herrljunga utreds

ANNONS