Hur vore det om Ingemar Kihlström och hans kristdemokratiska riksdagskollegor istället för att prata om transpersoner, pratade med dem, skriver Janine Alm Ericson och Thony Andreasson Aderum, Miljöpartiet.
Hur vore det om Ingemar Kihlström och hans kristdemokratiska riksdagskollegor istället för att prata om transpersoner, pratade med dem, skriver Janine Alm Ericson och Thony Andreasson Aderum, Miljöpartiet. Bild: Mijöpartiet

Debatt: Varför vill Kristdemokraterna sätta käppar i hjulet för människor?

Hur vore det om Ingemar Kihlström och hans kristdemokratiska riksdagskollegor istället för att prata om transpersoner, pratade med dem, skriver Janine Alm Ericson och Thony Andreasson Aderum, Miljöpartiet.

ANNONS

Svar till ”Stoppa könsbyteslagen innan det är för sent”.

Går du in på Kristdemokraternas hemsida är det du läser allra först under “Vårt parti” att “Kristdemokraterna sätter människovärdet främst…”. Det är verkligen synd att det bara verkar gälla vissa människors människovärde. För inte kan väl KD påstå sig sätta människovärdet främst, när de nekar människor att vara den de är?

När vi pratar med transpersoner och hbtqi-organisationer om den nya könstillhörighetslagen, är det som ofta sägs “Äntligen”. Det är på tiden att könstillhörighetslagen, med över 50 år på nacken, får en uppfräschning. Det nya förslaget är en viktig reform för att förbättra livsvillkoren och stärka friheten för transpersoner. Idag tar det 5-8 år att ändra juridiskt kön, en väntetid som är både orimligt och onödigt lång. Personer som upplever könsdysfori men ännu inte fått diagnosen mår ofta dåligt under den långa väntetiden. Vi i Miljöpartiet vill göra livet bättre för vår befolkning, inte sämre. Därför ställer vi oss frågan: varför vill Kristdemokraterna så gärna sätta käppar i hjulet för någon som önskar leva fritt som den hen är?

ANNONS

I sin debattartikel kommer Ingemar Kihlström med direkt vilseledande information, då han skriver att “Socialstyrelsens menar nu, sedan frågan senast remissbehandlades, att riskerna väger tyngre än förväntad nytta med hormonbehandling för så unga som 16 år”. Åldersgränsen för hormonbehandling följer medicinsk rekommendation, inte lag. Det skulle alltså inte förändras i samband med den nya könstillhörighetslagen.

Hur vore det om Ingemar Kihlström och hans kristdemokratiska riksdagskollegor istället för att prata om transpersoner, pratade med dem? Istället för att fylla debattsidor i lokaltidningar från norr till söder med skrämselretorik, lyssnade på de lagen berör? Då skulle vi kunna få en saklig debatt som handlade om att faktiskt hjälpa en utsatt grupp till ett något enklare liv. Är inte det att sätta människovärdet främst ändå?

Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot från Alingsås

Thony Andreasson Aderum (MP), hälso- och sjukvårdsgruppledare VGR

LÄS MER:Debatt: Stoppa könsbyteslagen innan det är för sent

ANNONS