Ditt medlemskap i facket gör skillnad

Facket som består av medlemmar är den enskilt viktigaste kraften för ett jämlikt och jämställt arbetsliv och samhälle, skriver företrädare för Kommunal.

ANNONS
|

Får du OB på jobbet denna sommar, eller kanske rent av arbetsskor betalda av arbetsgivaren? Det är fackliga segrar som medlemmarna i Kommunal kämpat till sig genom att organisera sig på arbetsplatsen. Dessa segrar kommer inte gratis, arbetsgivarna står tyvärr sällan på kö för att överösa de anställda med högre lön eller bättre arbetsvillkor. Se bara på årets avtalsrörelse där Kommunal redan varit tvungna att varsla om strejk två gånger för att få igenom de mest självklara kraven.

En del påstår att den kollektiva tanken är död, att fackföreningar spelat ut sin roll och att fackets segrar bara finns i historieböckerna i form av åtta timmars arbetsdag eller rätten till semester. Att Sverige kanske till och med skulle vara bättre om facket inte fanns. Inget kan vara mer fel.

ANNONS

Facket som består av medlemmar är den enskilt viktigaste kraften för ett jämlikt och jämställt arbetsliv och samhälle. Det är vi medlemmar som gemensamt driver frågor som är viktiga för oss på vår arbetsplats. Vi organiserar oss och vi ställer våra krav. Krav som högre OB, en lön som går att leva på, bättre arbetsmiljö, arbetsskor, scheman som går att kombinera med ett normalt liv, vettiga pensioner och en sjukförsäkring som finns där när vi behöver den.

För ett som är säkert är att omfördelning från de rika till de fattiga, aldrig kommer komma för att de rika är snälla och vill dela med sig. Omfördelningen eller kraven om högre lön, den kommer för att vi är många som är medlemmar i facket.

Att vi är många är också förutsättningen för att vi ska få igenom våra politiska förslag. Om tillräckligt många människor tycker att karensavdraget ska bort, ja då måste politiken agera. Om de stoppar huvudet i sanden, då får vi rösta bort dem i nästa val.

Dessutom gör ditt medlemskap att vi i Kommunal kan förhandla fram de bästa medlemsförsäkringarna som försäkringsmarknaden kan erbjuda.

En del av oss som är medlemmar engagerar oss lite mer och driver dessa frågor aktivt. Men du som inte orkar, vill eller kan. Ditt medlemskap är förutsättningen för att vi andra ska kunna. Så tack för att du är medlem i Kommunal – och njut av sommarsemestern, som vi gemensamt drivit fram i fackföreningsrörelsen i Sverige.

Jessica Leiding, Förbundssekreterare, Kommunal

Hanna Nord, avdelningsordförande Kommunal Vänerväst

Joakim Mjörnemyr, sektionsordförande Kommunal HAV

LÄS MER:Här tar Herrljungas nya bostadskvarter Lyckan form

LÄS MER:Här vill Vårgårda kommun bygga nya gång- och cykelvägar

LÄS MER:Klart: Hon blir ny kommundirektör i Herrljunga

ANNONS