Får vi två ministrar från AT-området?

Enligt Aftonbladets källor satt Moderaterna och Kristdemokraterna under tisdagen i hemligt möte. Detta för att skissa på en ny regering med enbart ministrar från M och KD.

ANNONS

Om uppgifterna stämmer var det djärvt av Ulf Kristersson och Ebba Busch att börja fördela ministerposter innan det slutliga valresultatet är fastställt. Moderaterna var snabba att dementera uppgifterna, men Aftonbladet spekulerar i intressanta namn som kan komma i fråga som ministrar. Utöver partiledarna nämns säkra kort som M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell och ekonomisk-politiska dito Elisabeth Svantesson. Dessutom förs Carl Bildt fram som tänkbar utrikesminister, igen. Från KD nämns Acko Ankarberg Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott och Mikael Oscarsson försvarspolitisk talesperson.

På onsdagskvällen hade alla valdistrikt räknats klart och det visade sig att lag Kristersson stod som vinnare. De tog ytterligare ett mandat, så slutställningen blev 176-173 till högersidan.

ANNONS

Jag tar upp spekulationskampen och lanserar två politiker från AT:s område som nya ministrar. Camilla Waltersson Grönwall boende i Lilla Edet är född och uppvuxen i Eggvena i Herrljunga kommun. Hon är också välbekant i Vårgårda, där hon bland annat jobbat i affär. Camilla är socialpolitisk talesperson för Moderaterna och tillhör kretsen runt Ulf Kristersson. Socialminister kan vara en post eller varför inte utbildningsminister, då hon är före detta lärare. Tror helt ärligt att hon finns med i diskussionerna.

Mitt andra förslag är en politisk skräll - Ingemar Kihlström KD, från Källunga i Herrljunga kommun. Han har suttit en mandatperiod i riksdagen och har enligt uppgift gjort bra ifrån sig. Han är ordinarie ledamot i justitieutskottet och insatt i frågor som handlar om lag och ordning. Vi som följt honom som lokalpolitiker vet att Ingemar är kunnig. Varför inte justitieminister? Jag är hundra procent säker på att han skulle göra ett klart bättre jobb än nuvarande justitieminister, den tämligen misslyckade Morgan Johansson (S). Om S-sidan hade vunnit kan jag inte tänka mig att Magdalena Andersson skulle ha behållit Johansson i regeringen. Han tilldelas förmodligen ett uppdrag som landshövding. Ett uppdrag, som borde innehas av välutbildade tjänstepersoner och inte av avdankade politiker.

Segermarginalen på tre mandat är ett bräckligt regeringsunderlag. Ulf Kristersson får förlita sig på att Liberalerna accepterar att det kommer att föras mycket SD-politik. Gör de inte det kommer det inte att dröja länge förrän vi har en regeringskris.

Krönikan är uppdaterad efter det att alla valdistrikt räknats färdigt under onsdagskvällen.

LÄS MER:Kommer talmannen att fika i över 100 dagar?

LÄS MER:Firma Filipsson (M) och Waern (S) styr vidare i Alingsås

LÄS MER:Så röstade grannen i din kommun

ANNONS