Den rimliga nivån kommunen borde lagt sig på är språknivå B2, nivån där språkanvändaren kan förstå fackspråk inom sitt yrkesområde och kan tala så pass flytande att spontana samtal kan ske med modersmålstalare utan problem, skriver signaturen Vikarie. Arkivbild.
Den rimliga nivån kommunen borde lagt sig på är språknivå B2, nivån där språkanvändaren kan förstå fackspråk inom sitt yrkesområde och kan tala så pass flytande att spontana samtal kan ske med modersmålstalare utan problem, skriver signaturen Vikarie. Arkivbild. Bild: Bosse Åström

Fel nivå för språkkrav i välfärden

Den rimliga nivån kommunen borde lagt sig på är språknivå B2, nivån där språkanvändaren kan förstå fackspråk inom sitt yrkesområde och kan tala så pass flytande att spontana samtal kan ske med modersmålstalare utan problem, skriver signaturen Vikarie.

ANNONS
|

För snart en månad sen antog Alingsås kommunstyrelse språkkrav för välfärdspersonal. Enligt det europeiska referenssystemet för språklig kompetens (GERS) ska nyanställda inom exempelvis äldreomsorg nå upp till minst nivå B1, vilket betyder att språkanvändaren ska kunna orientera självständigt i vardagliga situationer. Grejen är att kommunen redan innan hade språkkrav för timanställda inom skola, vård och omsorg. Timvikarier ska ha klarat av kurs D, den sista kursen som ges inom svenska för invandrare (SFI). Har man klarat kurs D, ligger man på nivå B1.

Så har du haft svårt att kommunicera med någon vikarie när du besökt din anhörig på ett ålderdomshem? Förvänta dig inte någon större förbättring.

ANNONS

Den rimliga nivån kommunen borde lagt sig på är språknivå B2, nivån där språkanvändaren kan förstå fackspråk inom sitt yrkesområde och kan tala så pass flytande att spontana samtal kan ske med modersmålstalare utan problem. Språknivå B2 är den som Socialstyrelsen utgått från när de formulerat kompetenskraven för undersköterskor och som referens har Socialstyrelsen krav på språknivå C1 för legitimationsyrken som sjuksköterska och läkare.

Det finns dock en sak som är bra med kommunstyrelsens beslut och det är erkännandet att det ligger på kommunen som arbetsgivare att hjälpa sina anställda att förbättra sina språkkunskaper. Nivån till vilken alla anställda borde höjas under arbetstid är dock inte B1 utan allra minst nivå B2.

Vikarie

LÄS MER:Allvarliga brister i vården på äldreboenden i Alingsås – ”Inte patientsäkert”

LÄS MER:Alingsås inför språkkrav i välfärden

LÄS MER:Språkkrav inom Alingsås kommun är bra för alla

ANNONS