Vi kommer att göra allt i vår makt för att stå upp för Alingsås elever, lärare och personal skriver Vänsterpartiet Alingsås styrelse. Genrebild.
Vi kommer att göra allt i vår makt för att stå upp för Alingsås elever, lärare och personal skriver Vänsterpartiet Alingsås styrelse. Genrebild. Bild: Stig Hedstrom

Insändare: Barnens behov offras för att rädda en nedskärningsbudget

Vi kommer att göra allt i vår makt för att stå upp för Alingsås elever, lärare och personal, skriver Vänsterpartiet Alingsås styrelse.

ANNONS

Vi vägrar att acceptera den politiska ledningens nedskärningspolitik som kommer att få allvarliga konsekvenser för kommunens förskolor och grundskolor. Barnen och personalens behov, rättigheter och välmående kan inte offras för att rädda en nedskärningsbudget som inte tar hänsyn till barnen eller personalens behov.

Upp till 50 tjänster ska tas bort inom kommunens förskolor, fritidshem och grundskolor. Cirka 20 tjänster försvinner från kommunens 28 förskolor, lika många tjänster tas bort i förskoleklasser upp till sjätte klass på våra 17 kommunala grundskolor. För eleverna på kommunens fyra högstadier är det cirka 5 anställda som tas bort. Redan nu är barngrupperna inom förskolan för stora och personalens arbetsmiljö ohälsosam. I grundskolan saknas det personal för att tillgodose elevernas behov och säkerställa att skollagens grundläggande principer efterlevs. Skolpersonal och lärare har år efter år larmat om stressig arbetsmiljö och att det saknas resurser för att tillgodose barnens behov och säkerställa god utbildning. Det övergår vårt förstånd hur den politiska ledningen tror att det är möjligt att ta bort en enda person inom förskolan, fritidshem och grundskolan med tanke på den extrema underbemanning som redan råder.

ANNONS

Att upp till femtio tjänster tas bort är ett direkt resultat av det politiska avtal som Moderaterna (M), Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD) ingått med Socialdemokraterna (S). Ett politiskt avtal som innebär att partierna lägger gemensam budget tillsammans med Sverigedemokraterna (SD). Vi varnade under budgetdebatten i november 2023 att styrets budget återigen saknade tillräckligt med resurser för att undvika besparingar inom välfärden. Tyvärr har vi fått rätt i år igen.

När M, S och SD:s budget från år 2022 tvingade Sollebrunns skola till stora besparingar under 2023 gjorde vi allt i vår makt för att stoppa uppsägningarna. Den kampen måste nu fortsätta och vi står redo att kroka arm med alla alingsåsare som värnar om våra förskolor och grundskolor.

Vi kommer att göra allt i vår makt för att stå upp för Alingsås elever, lärare och personal. Vi kommer att mobilisera motstånd på gator och torg, samt i kommunfullmäktige, för att försöka stoppa uppsägningarna.

Gör din röst hörd. Var inte tyst när styrande politiker förstör våra barns framtid!

Vänsterpartiet Alingsås styrelse

LÄS MER:Insändare: Vi delar oron om skolan

LÄS MER:Insändare: Låt inte pengar gå före barnens trygghet

LÄS MER:Chockbeskedet: 50 tjänster inom skolan kan försvinna

ANNONS