Insändare: Hur vill ni bidra till fred?

Målet på sikt måste vara att möjliggöra ett liv i fred för både israeler och palestinier. Frågan om hur det ska gå till riktar vi till Stefan Svensson (KD), Daniel Filipsson (M), och Simon Waern (S), som stött respektive beslutat om att hissa Israels flagg på Stora torget, skriver Elsa-Lena Åström, Kommunistiska Partiet.

ANNONS
|

Målet på sikt måste vara att möjliggöra ett liv i fred för både israeler och palestinier.

Frågan om hur det ska gå till riktar vi till Stefan Svensson (KD), Daniel Filipsson (M), och Simon Waern (S), som stött respektive beslutat om att hissa Israels flagg på Stora torget.

Dagens konflikt har sina rötter i den europeiska kolonialpolitiken. Sionismen, en politisk rörelse som hade en judisk stat i Palestina som mål, etablerades på 1880-talet och var en del av den europeiska bosättarkolonialismen. Europeiska judar började flytta till Palestina och 1933 ökade invandringen på grund av judeförföljelserna i Europa. 1948 utgjorde den judiska befolkningen en tredjedel av Palestinas befolkning. Palestinierna ogillade självfallet denna utveckling, särskilt som invandrarnas syfte var att etablera en stat som var exklusiv för judar.

ANNONS

Det sionistiska ledarskapet var enigt om att palestinierna måste försvinna. Därför ingick deras paramilitära styrkor, Haganah, ett samarbete med sionistiska terrororganisationerna Irgun och Stern.

FN:s delning av Palestina utlöste 1948-kriget. Grannländerna angrep Israel, men drevs av egna intressen. Ingen kämpade för palestinierna. Palestinierna kallar kriget för al-Nakba, ”katastrofen” på arabiska. Med terror fördrev Haganah, Irgun och Stern 750 000 palestinier. Idag benämns detta som en av historiens största etniska rensningar.

Israel har fortsatt folkfördrivningen. Israels nya regering har en fullständig annektering av Västbanken som mål och har trappat upp terrorn och fördrivningen av palestinier. Nu bor omkring 800 000 olagliga bosättare på Västbanken.

2007 skapade Israel världens största utomhusfängelse med en mur runt Gaza. Sedan dess har de bombat bostäder, skolor och sjukhus och dödat tusentals palestinier i Gaza. Hamas och andra militanta grupper har i sin tur skickat mindre missiler mot Israel, som lett till färre förluster av människoliv.

Det faktum att de palestinska förlusterna av liv har varit och är så mycket större än de israeliska, belyser den maktskillnad som ligger i Israels roll som ockupant och palestinierna som ockuperade. Trots Israels våld, utgörs fortfarande det palestinska motståndet främst av ickevåldsmetoder.

Att döda civila är olagligt, men internationell lag ger palestinier rätten till väpnat motstånd mot den israeliska ockupationen.

Hur anser ni tre, Stefan Svensson, Daniel Filipsson och Simon Waern att Palestinierna ska få försvara sig mot Israels apartheidpolitik? Hur vill ni bidra till fred?

Elsa-Lena Åström, Kommunistiska Partiet

LÄS MER:Marcus Wallins tweet – en fråga för partiledningen

LÄS MER:Alingsås kommun flaggar för Israel

LÄS MER:Flagga också för de palestinska offren

ANNONS