Insändare: Katastrof att inte få tidningen i brevlådan

Hur kan ni göra så, undrar signaturen Hemsjöbo.

ANNONS
|

Vi fick i dag brev om att Alingsås Tidning från och med den 14 oktober inte längre kommer att distribueras ut till oss. Hur kan ni göra så? Det är ju en ren katastrof för oss att inte längre få våra tidningar i brevlådan på morgonen. Och hur kan ni komma med en sådan nyhet utan att först ta upp den i era spalter och även direkt diskutera läget och möjligheterna med oss läsare? Det måste finnas andra alternativ. Är det VTD som drar sig undan? Men vi trogna och beroende läsare kanske är villiga att betala lite mer för att få slå upp våra tidningar här hemma. I värsta fall kanske tidningsdistributionen kan samordnas med Postnord, även om man då kan få vänta någon dag. Eller kanske samordningen rentav ger Postnord underlag för tätare utdelning?

ANNONS

Ja, det är mycket man undrar. Är inte tidningarna bundna av det kontrakt som vår förbetalda prenumeration utgör? Är detta en lokal åtgärd, som bara drabbar västra Sverige (och oss som bor på landet)? Finns det möjlighet att få hämta sin AT i stan?

Hemsjöbo

”Som ett led i att säkra papperstidningens fortlevnad genomförs nu en förändring hos vårt distributionsbolag VTD”, säger AT:s chefredaktör i tisdagens AT. Den meningen är ju ett direkt hån mot oss landsbygdsbor som blir av med papperstidningen framöver! Vad har vi för glädje av att papperstidningen delas ut i Alingsås? Uruselt och mycket tveksamt om man kan diskriminera oss landsbygdsbor på detta sätt. Bostadsort ska ju inte få avgöra om man får köpa en produkt eller ej.

Tryggve Filipsson

AT svarar:

Stampen Medias logistik- och distributionsbolag VTD genomför nu förändringar i utdelningen, vilket innebär att vissa hushåll inte längre kommer kunna få en papperstidning levererad.

Bakgrunden är att fler och fler tar del av sina nyheter digitalt, samtidigt som antalet som prenumererar på papperstidningar sjunker. Ju glesare det blir mellan prenumeranterna, desto högre blir kostnaden att dela ut varje tidning.

För AT:s räkning träder förändringen i kraft den 17 oktober, och berör vissa hushåll som ligger utanför centralorterna. De prenumeranter som inte längre kommer kunna få papperstidningen levererad i brevlådan erbjuds istället en digital prenumeration och hjälp med att komma igång med sitt digitala läsande. Vi kommer även anordna en träff där man kan komma och möta medarbetare från AT:s kundservice och redaktion för att få hjälp att hjälp att komma igång på plats. Exakt tid och plats kommer att meddelas via brev till alla berörda prenumeranter.

Jag har full förståelse för att förändringen kan upplevas som besvärlig, och att många kommer att sakna möjligheten att slå upp papperstidningen till frukostkaffet. Men jag hoppas att många av er som läser AT i pappersform ska ge våra digitala utgåvor en chans.

E-tidningen, alltså den digitala varianten av Alingsås tidning, har samma innehåll som papperstidningen och går att läsa direkt i mobiltelefonen, på surfplatta eller på dator. E-tidningen ingår redan i ditt abonnemang om du prenumererar på papperstidningen, och i den kan du bland annat lösa sudoku och korsord.

Den som läser e-tidningen får dessutom ta del nyheterna lite tidigare än de som bara läser papperstidningen, eftersom den finns tillgänglig att läsa redan kvällen innan pappersvarianten av AT kommer ut.

Per Anger, chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning

LÄS MER:Sparpaket väntar för Stampen Media

ANNONS