Vi behöver inte fler myter om EU i den här valrörelsen. Att förbjuda trädgårdsstädning på tomten har uppenbart INTE varit EU:s avsikt, skriver debattörerna.
Vi behöver inte fler myter om EU i den här valrörelsen. Att förbjuda trädgårdsstädning på tomten har uppenbart INTE varit EU:s avsikt, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Insändare: Sluta sprid myter om EU!

Vi behöver inte fler myter om EU i den här valrörelsen. Att förbjuda trädgårdsstädning på tomten har uppenbart INTE varit EU:s avsikt, skriver debattörerna.

ANNONS
|

Vi behöver inte fler myter om EU i den här valrörelsen. Att förbjuda trädgårdsstädning på tomten har uppenbart INTE varit EU:s avsikt

Det är verkligen ett idiotiskt förslag, men absolut ingenting som EU har bestämt! Tvärtom kommer dessa bestämmelser från regeringens avfallsförordning och Naturvårdsverkets tolkning av dessa.

Naturvårdsverket har gett kommunerna i uppgift att besluta om undantag från reglerna, och att kontrollera så de följs. Halmstad kommun har gjort tolkningen att det är okej att elda i trädgården om det inte stör andra. Så nu läggs det på varje kommun att lösa ett problem som regeringen och Myndighetssverige orsakat! I Herrljunga kommun kommer vi såklart verka för att du ska få fortsätta elda dina löv, även om vi också vill betona vikten av att detta måste ske under säkra former med tydlig uppsikt.

ANNONS

Det är verkligen dags att Sverige lär sig att hantera och implementera EU-regelverk på ett rimligt sätt efter 30 års EU-medlemskap, och att vi slutar slå krokben för oss själva.

Emma Blomdahl Wahlberg (C), Herrljunga, kandidat till Europaparlamentet för Centerpartiet på plats 5

Eva Larsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Herrljunga kommun

LÄS MER:Insändare: Ny regel – förbjudet att elda löv på tomten

ANNONS