Det är tyvärr invånarna och vårdpersonalen som får betala priset, skriver två ledande socialdemokrater.
Det är tyvärr invånarna och vårdpersonalen som får betala priset, skriver två ledande socialdemokrater. Bild: Stefan Bennhage

Insändare: Vi är bara i början av Ulf Kristerssons sjukvårdskris

Det är tyvärr invånarna och vårdpersonalen som får betala priset, skriver två ledande socialdemokrater.

ANNONS
|

Sjukvård kostar pengar. Närmare bestämt 50 miljarder årligen i Västra Götalandsregionen. RödGrön Ledning i Västra Götalandsregionen har sedan tillträdet för mindre än ett år sedan tagit allt ansvar som är möjligt inom regionens ramar för att invånarna och vårdpersonalen ska bli så skadelösa som möjligt i Ulf Kristerssons välfärdskris. Vi har lagt minusbudgetar där underskotten för två budgetar motsvarar kostnaden för Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett, Frölunda specialistsjukhus och Angereds Närsjukhus tillsammans. Vi socialdemokrater som styr regionen, tillsammans med V och MP, har tagit stort ansvar för att ta regionen igenom den värsta ekonomiska utmaningen sedan regionen bildades med enorma pensionskostnader och en skyhög inflation. Pensionskostnaderna är de pengar regionen har för att kunna betala ut pensioner till våra anställda när de efter ett långt yrkesliv går i pension. Dessa kostnader är inflationsberoende, och ökade från fem miljarder till tio miljarder på ett år.

ANNONS

Inflationen skonar ingen, och där ser regionen tydligt hur Ulf Kristerssons ointresse för ansvarstagande i en ekonomisk kris blir uppenbart. Vi vill vara tydliga med att det går att prioritera välfärden. I Socialdemokraternas budgetförslag för 2024 föreslår vi fördubblingar av tillskott till sjukvården jämfört med SD-regeringen. Där SD-regeringen satsade 6 miljarder på sjukvården valde vi att prioritera det dubbla: 12 miljarder. Vi hade också förslag i vår budget att satsningen på vårdpersonalen skulle permanentas.

Sveriges sjuksköterskor, undersköterskor och läkare behöver känna att staten är på deras sida. Alla regioner bad om hjälp från regeringen för att komma igenom krisen. Ulf Kristersson och SD-regeringens svar blev ”spring fortare” till vårdpersonalen. Vi är bara i början av Ulf Kristerssons sjukvårdskris och det är tyvärr invånarna och vårdpersonalen som får betala priset. Ulf Kristersson prioriterar att skattepengarna läggs på att ta bort plastpåseskatter, hittepå-reformer om sänkta bränslepriser vid pump som ingen sett röken av, och sänkt skatt för höginkomsttagare. Med nuvarande regering blir Sverige fattigare, och i Sveriges regioner får det konsekvenser.

Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden VGR

Camilla Stensson (S), Ordförande Socialdemokraterna i Alingsås

LÄS MER:Herrljungas kommundirektör får nytt toppjobb

LÄS MER:Vem räddar sjukvården?

LÄS MER:Förslaget: Patientavgifter höjs – läkarbesök på vårdcentralen blir dyrare

ANNONS