Mjörnstranden, Playa Mjörn, badplats, strand
Mjörnstranden, Playa Mjörn, badplats, strand Bild: Filip Landqvist

Mjörnstranden – ett långdraget kommunalt projekt

Med relativt enkla åtgärder kan hela området bli än mer attraktivt, skriver AM Alströmer.

ANNONS
|

I trettio år har jag bott i kommunen och minst lika många år har Mjörnstrandens framtid diskuterats.

Området är attraktivt med sitt strandnära läge, camping, badplatser, bryggor, strandpromenad, segelbåtshamn med mera.

Åtskilliga förslag med spännande ritningar - bland annat en golfbana och campus - har lagts fram under åren. Kommunen har också presenterat förslag som en marina, vilken visade sig bli alltför kostsam, varför man då valde att pausa utvecklingen.

Under den tid, som sedan förflutit, har vi då och då kunnat läsa i AT om kommunens alla ”nya” tankar för Mjörnstranden. Åtskilliga genomförbara förslag med utvecklingsmöjligheter för området har också under samma tid skickats in av engagerade alingsåsare.

ANNONS

Ett lyckat projekt är badplatsen vid Mjörnvallen. ”Playa Mjörn” har fått ett stort antal besökare sedan den rensades och blev iordningställd, bland annat genom önskemål från Republiken Risöns regering.

Med relativt enkla åtgärder kan hela området bli än mer attraktivt. Det finns medel att söka, så skyll inte på att vi inte har råd. Låt Mjörn synas än mer mellan Lövekulle camping och Nolhagaviken. Bygg bryggor, som kan finansieras med sponsorer genom att få sina namn på var sin bryggbräda. Gör en ordentlig översyn på och längs med hela strandpromenaden. Laga hålet vid vägrenen samt det trasiga staketet runt båtarna, ta bort allt sly samt trädgrenar, som hänger över vägen. Betonggrisarna kan snyggas upp, ta bort alla fula stubbar. Laga gång- och cykelvägsskylten vid campingen, klipp buskar och vass längs hela strandpromenaden, som också bör få en översyn av den mer eftersatta delen, som börjar växa igen. Ta också fram den glömda fina sandstranden, Margaretaviken, som ligger dold i buskaget. Utveckla den populära lekplatsen vid campingen.

Sätt upp informationsskyltar vid campingen, segelbåtshamnen och Playan om vad som finns i och runt Mjörn, alla namngivna öar, fisk- och fågelarter, Republiken Risön, den planerade båtleden mellan Vänern och Göteborg via Nossebro och Alingsås på 1700-talet samt inte att förglömma alla viktiga gränser, som går och har gått i och runt sjön som Riksgränsen till Danmark efter freden i Knäred år 1613-1619, stifts-, härads-, kommun- och sockengränser samt gräns till republiken Risön.

Snart kommer sommaren och besökarna. Många vill promenera eller cykla och se sig om i omgivningarna. Mjörnstranden väntar på kommunens åtgärder för att kunna hälsa alla välkomna.

AM Alströmer

LÄS MER:E20-gruppen lämnar synpunkt – och upphör

LÄS MER:Bildextra: Minns tillbaka – 100 bilder från året som gått

LÄS MER:BK Sparks årliga tipspromenad blev en folkfest

ANNONS