Stefan Svensson (KD).
Stefan Svensson (KD). Bild: Filip Powidzki Casserblad

Replik: Israel är Mellersta Österns enda demokrati

Den som inte inser att Hamas är den avgörande orsaken till terror, krig och lidande i Gaza och Israel kan inte bidra till fred i regionen, skriver Stefan Svensson (KD) i en replik.

ANNONS
|

Svar till ”Hur vill ni bidra till fred?”, 19/10.

Eva-Lena Åström från Kommunistiska partiet frågar i Alingsås tidning den 19 oktober hur jag vill bidra till fred mellan Hamas och Israel.

Israel har en av FN beslutad rätt att existera som stat och vill leva i fred och samexistens. Landet är också Mellersta Österns enda demokrati. I självständighetsförklaringen från den 15 maj 1948 garanteras alla invånare full jämställdhet med sociala och politiska rättigheter. Den vänder sig särskilt till de arabiska invånarna att i fred bygga landet utifrån lika medborgarskap och deltagande i alla provisoriska och permanenta institutioner.

Hamas kallar sig för en palestinsk nationell islamistisk rörelse. Hamas vill genom jihad (heligt krig) förinta Israel och är emot alla fredliga lösningar och internationella fredskonferenser. Hamas är klassad av västvärlden och Egypten som en terroristorganisation.

ANNONS

Av Israels 9,6 miljoner invånare är 21 procent araber. De är de högst utbildade araberna i Mellanöstern och deltar i samhällets alla sfärer. Allt fler av dem försvarar landet i försvarsmakten och föredrar ett demokratiskt Israel framför det terrorstämplade Hamas och korrumperade PLO. Åströms påståenden om ”Israels apartheidpolitik” är således felaktiga. Hur många judar tillåts leva i de arabiska staterna sedan deras ofrivilliga exodus under andra delen av 1900-talet?

När Israel utropades som självständig stat var målet att leva i fred med sina grannar. Men de arabiska grannstaterna ville från början utplåna Israel. För fred krävs att båda sidor erkänner varandras rätt att existera. PLO gör så. Egypten och Jordanien har slutit fred med Israel. Bahrain och Förenade Arabemiraten har nyligen kommit till. Förutsättningar för samexistens mellan judar och araber samt andra folkslag finns således. Men hänsynslösa terroraktioner likt den senaste den 7 oktober drabbar alla former av samexistens. Den som, likt Åström, inte inser att Hamas är den avgörande orsaken till terror, krig och lidande i Gaza och Israel kan inte bidra till fred i regionen.

Stefan Svensson (KD)

Regionråd

LÄS MER:Alingsås kommun flaggar för Israel

LÄS MER:Flagga också för de palestinska offren

LÄS MER:Insändare: Hur vill ni bidra till fred?

ANNONS