Skaffa en skolrobot åt hjärtsjuke William!

I Sverige behandlas inte alla människor lika. Vilken kommun du bor i kan avgöra om du får tillgång eller ej till samhällets resurser.

ANNONS
|

I GP och i AT har vi kunnat läsa ett sorgligt exempel på hur orättvist det kan vara. Det handlar om hjärtsjuke William Westermark 12 år och hans familj. William är en riktig kämpe, som inte haft en vanlig skolgång. Anledningen är att han på grund av sina hjärtproblem, t.ex. ett hjärtbyte som tvååring, tvingats tillbringa stora delar av sin tid på sjukhus. Det känns ensamt för honom att inte kunna vara med sina klasskamrater. ”Jag längtar efter skolan och kompisarna”, säger han.

Om William bott i Göteborg skulle han haft tillgång till en skolrobot och med hjälp av denna varit med på lektionerna. Men nu bor han i Alingsås och Alingsås tillhör inte de 100 kommuner i landet som godkänt skolroboten som hjälpmedel. Roboten fungerar så att den sänder ljud och bild från klassrummet. Via en surfplatta följer eleven med i undervisningen i klassrummet och kan också prata med sina kamrater, men de i sin tur har ingen bild från sjukhuset.

ANNONS

Familjen frågade redan för fem år sedan efter en skolrobot till William. De fick inte ens ett svar från kommunen. När Göteborgs-Posten kontaktade barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås blev svaret att kommunen måste utreda integritetsfrågor kopplade till GDPR. Se då till att göra det illa kvickt! 100 kommuner har redan godkänt roboten, så det måste finnas ett väl genomarbetat underlag. Har svårt att tänka mig att det kan finnas ärenden som är mer angelägna och har högre prioritet än detta!

Skolrobotar finns bland annat i Falkenberg, Tyresö, Mora och Hjo. Erfarenheterna är goda och responsen från elever, vårdnadshavare och skolpersonal är positiva. Priset för en robot ligger på cirka 40 000 kronor. I sammanhanget tycker jag det är en struntsumma om det underlättar livet för barn som hjälps av roboten!

Något helt annat. Teodor Stig-Matz är kritiker på Expressens kultursida. Han har recenserat föreställningen En dold komikers liv, som handlar den amerikanske komikern Lenny Bruce, som i föreställningen spelas av Claes Malmberg. Jag har inte sett föreställningen och kommer inte att göra det, då jag sällan läst en sådan sågning. Det är riktigt underhållande läsning, där texten avslutas: ”Den som jobbar hårdast under kvällen är sufflören. Pjäsen är en nästan 200 minuter lång mardröm. Köp en biljett i julklapp till någon du hatar”. En biljett till denna föreställning önskar jag mig definitivt inte i julklapp!

LÄS MER:”En vän är en person du kan tänka högt med”

LÄS MER:Dubbelt lidande för brottsdrabbade företagare

LÄS MER:Heja på ditt lag, men hata inte motståndarna!

ANNONS