Det går att tillaga näringsriktig och superbillig mat om man använder till exempel svenska ärtor, bönor och linser, skriver debattören. Arkivbild.
Det går att tillaga näringsriktig och superbillig mat om man använder till exempel svenska ärtor, bönor och linser, skriver debattören. Arkivbild. Bild: Marita Adamsson

Sluta prata om höga matpriser – använd din kreativitet

Det går att tillaga näringsriktig och superbillig mat om man använder till exempel svenska ärtor, bönor och linser, skriver debattören.

ANNONS
|

Dagligen får vi via medierna höra hur extremt höga matpriser vi har i Sverige. Det handlar om barn och familjer som inte kan äta sig mätta. Till och med rubriker som att ”Folk svälter” har förekommit.

Jag förstår att verkligheten kan vara olika för oss alla.

När seriösa program som till exempel debattprogrammet ”Sverige möts” (SVT 15/3) beskriver i diagram att paprikan idag kostar över 90 kr/kg, Då måste vi reagera! Sedan när blev paprika en livsviktig del av vår vardagsmat?

Vi lägger idag endast 14 procent av vår disponibla inkomst på mat. Den prishöjning på drygt 20 procent som skett under föregående år är utifrån en mycket låg nivå. Om vi väljer våra matinköp utifrån de extrapriser som handeln erbjuder så kan vi verkligen inte säga att maten är dyr, snarare tvärtom. Några exempel på extrapriser kommande vecka:

ANNONS
  • Svensk fläskkotlett 70 kr, färsk kycklingfilé 99 kr, högrev 99 kr, ekologisk blandfärs 100 kr/kg.
  • Lagrad ost för 80-120 kr/kg.
  • Ägg 2 kr/st
  • Svenska äpplen 29 kr/kg

Svenska rotfrukter; morötter, kålrötter, rödbetor, palsternackor, lök, kål med mera har under hela hösten och våren varit lockvaror i butikerna och ofta kostat 5-20 kr/kg. Vetemjöl, knäckebröd, havregryn med mera har extremt låga kilopriser.

Det går att tillaga näringsriktig och superbillig mat om man använder svenska ärtor, bönor, linser, havreris och så vidare. Kilopriset på dessa proteinkällor är otroligt låga (20-40 kr/kg) och de går att variera i det oändliga.

Det går åt drygt tio liter mjölk till ett kilo ost, den ska dessutom lagras länge så det kanske är rimligt att osten har ett kilopris på runt hundralappen – eller hur?

Till en portion går det åt cirka 50-100 gram kött om man gör en kött- och grönsaksgryta t ex. Tänk vad många portioner det blir av ett kilo kött! Samma gäller för fiskrätter. Lägg till lite olika bönor i måltiden så blir nog alla mätta och glada!

Tips:

Använd frysta grönsaker.

Laga flera portioner samtidigt; grytor, gratänger, soppor med mera.

Involvera hela familjen i matinköpen - gå till olika butiker om det är möjligt.

Enkel mat i vardagen, lyxigare till helgen.

Vi borde tala mer om att det finns stora kunskapsluckor och mer fokus bör läggas på att höja konsumenternas medvetenhet. Hem- och konsumentkunskap är skolans i särklass minsta ämne och vad gör studieförbunden för att öka kunskaperna?

Fortsätt att stötta de hushåll som behöver och ge "hjälp till självhjälp", inspirera och förmedla kunskaper. Sätt värde på maten!

Malin

LÄS MER:Ny omgång av Taste of Alingsås – trots tuffa tider

LÄS MER:60 enkla spartips – så stärker du din privatekonomi

LÄS MER:Historisk ökning av matpriserna senaste året

ANNONS