Efter storbråk mellan de lokala partiledarna Daniel Filipsson, Moderaterna, och Annika Qarlsson, Centerpartiet, klipper M alla band med C. Centern svarar med att de vill ha en ny ledning i Alingsås!
Efter storbråk mellan de lokala partiledarna Daniel Filipsson, Moderaterna, och Annika Qarlsson, Centerpartiet, klipper M alla band med C. Centern svarar med att de vill ha en ny ledning i Alingsås! Bild: Filip Landqvist

Storbråk i Alingsåspolitiken!

Ett politiskt storbråk har brutit ut i Alingsås mellan Moderaterna och Centerpartiet. Sprickan mellan partierna är avgrundsdjup. Kommunalrådet Daniel Filipsson (M) säger att allt samarbete partierna emellan är över.

ANNONS
|

Relationerna mellan partierna i allmänhet och de båda lokala partiledarna Daniel Filipsson och Annika Qarlsson (C) i synnerhet har varit frostiga. Nu är de iskalla!

Anledningen är kommunalrådets utspel om skärpta krav på tjänstemännen och större ansvarstagande. Han vill ha tjänstemän som är serviceinriktade, tillgängliga och behjälpliga genom att stötta och vägleda alingsåsarna när de vänder sig till kommunen. Annika Qarlsson tycker att Filipsson provocerar genom att komma med utspelet två veckor innan valet, när han suttit på posten som ordförande i kommunstyrelsen i flera mandatperioder. Dessutom anser centerledaren att Filipsson genom sitt eget agerande mot samhällsbyggnadsnämnden gett all makt åt förvaltningen.

ANNONS

Konflikten ledde fram till att Moderaterna meddelade att de klipper alla band med Centerpartiet. Enligt Filipsson är det centern, genom dålig ledning, som skapat kaos i samhällsbyggnadsnämnden. C svarade med att de inte kommer med förslag på någon ny ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Hänger ni med?

Visst kan politiska bråk pigga upp, men det finns gränser. Att man inte är överens i politiken, och till och med ogillar varandra, är en sak. Men våra folkvalda måste visa respekt för de uppdrag de fått av väljarna i demokratiska val. Tycker att våra ledande politiker ska uppträda med större värdighet. Efter valet den 11 september hoppas jag att de som axlar de politiska uppdragen kommande mandatperiod beter sig vuxet, så vi slipper vara med om liknande skådespel.

Någon vapenvila ser det inte ut att bli fram till valdagen, då Annika Qarlsson i en insändare skriver att hon vill se en ny ledning i Alingsås. Så kan det förstås bli, men jag kan inte se att Centerpartiet får något avgörande inflytande de kommande fyra åren. För vilka partier ska de samarbeta med? Att Moderaterna och Kristdemokraterna skulle öppna dörren finner jag otänkbart. Och så bra som Socialdemokraterna och Moderaterna kommer överens är det osannolikt att Simon Waern (S) och hans partivänner vill göra upp med centern. Centern avvisar själva allt samarbete med Sverigedemokraterna och SD:s känslor för C torde vara ömsesidiga och obefintliga.

Så jag står fast vid min gissning, som jag tidigare fört fram, att Alingsås efter valet leds av Daniel Filipsson M, som kommunstyrelsens ordförande med Simon Waern S, som vice ordförande. Precis som i dag.

LÄS MER:Hanteringen av bygglov gör alingsåsarna irriterade!

LÄS MER:Sluta jävlas med invånarna!

LÄS MER:Obegriplig skyltpolicy i Alingsås!

ANNONS