Ett glas öl från Alingsås

Nolhaga Park, Savannen och Mjörns Guld är namn på ölsorter från Alingsås Bryggeri, som är ett av landets drygt 400 aktiva bryggerier. Små hantverksbryggerier har drabbats hårt av kostnadsökningar.

ANNONS
|

”Hvornaar smager en Tuborg bedst? - Hvergang!”. Så löd Tuborgs klassiska reklam. Och visst smakar det också extra bra att släcka törsten med lokalproducerat öl, som marknadsför kända platser i Alingsås kommun! Nu vet jag inte hur läget är för Alingsås Bryggeri, såg att det fanns flaskor av deras öl på Systembolaget. Jag gissar att de har det lika tufft som övriga små lokala bryggerier i landet. På grund av stora kostnadsökningar hotas flera bryggeriers existens. Nedskärningar har redan påbörjats och risken är stor att några tvingas lägga ner. Läget är helt enkelt akut.

Försäljningen av småskaligt producerad öl minskade hösten 2022 med drygt 19 procent. Det finns möjligheter att lindra bekymren, då EU:s alkoholskattedirektiv tillåter lägre alkoholskatt för små producenter. Samtliga EU-länder utnyttjar denna möjlighet för att underlätta och faktiskt rädda sina småbryggerier. Irland har t.ex. infört en differentierad skatt. Det finns dock två undantag, Spanien och Sverige. Men Spanien bara har en tiondel av den svenska skattesatsen. I stället för att ta chansen att sänka alkoholskatten har Sverige gjort precis tvärtom, vi har vi höjt alkoholskatten!

ANNONS

Branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier gör sin röst hörd för en sänkning av alkoholskatten. Skulle det bli så kan det betyda fortsatt överlevnad för de bryggerier som har det jobbigast, då deras ekonomi förbättras och därmed kan också jobb räddas.

I de tider som råder passar det bra att citera sista versen från Hasse & Tages låt ”Ett glas öl” från 88-öresrevyn.

När man ser på hur barna växer upp och står i

Kan man undra om barna nånsin får det som vi?

Om det finns jobb, om det finns mat

Om det är drägligt där dom bor

Finns det får och kor och vatten och luft?

Får dom döttrar och söner, har dom dragspel och vals

Har dom kvar bruna bönor, har dom någonting alls?

Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl

Men man hoppas att barna ändå får ett glas öl!”

Det får vi sannerligen hoppas och att ölet är från Alingsås!

Inte oväntat att kriget i Ukraina och el- och bensinpriserna hamnar i topp på listorna över vad vi svenskarna googlade mest på 2022. Lite överraskande att brottslingen Clark Olofsson är den mest googlade människan, före Vladimir Putin. TV-serien om Clark är förklaringen och jag ska erkänna att jag själv sett till att båda skurkarna hamnar högst.

LÄS MER:Lokala personer gör succé i TV och på sociala medier

LÄS MER:Byt ut räksmörgåsen mot kaviarmackan!

LÄS MER:Låt mindre lokala företag bygga hyresrätter!

ANNONS