Urban Kärvling
Urban Kärvling Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Kors i taket, järnvägsunderfarten snart klar!

Till påsken ska arbetet med att rusta upp väg 180 i järnvägsunderfarten vid Götaplan vara klart! Det hoppas i alla fall Trafikverket. Då ska trafiken flyta på i två körfält i vardera riktningen.

ANNONS
|

Enligt uppgift har arbetat hållit på i drygt ett år. Är det verkligen inte längre? Jag tycker det känns som flera år, men det beror kanske på att jag ofta kör denna väg och har blivit stående i de extremt långa köerna. Värst var det när infarten till centrala Alingsås vid Stråhles Allé också korkades igen med fordon, då rondellen vid Göteborgsvägen byggdes om. Rondellen har för övrigt blivit bra. Ser fram emot att det blir lika bra under järnvägsunderfarten vid Götaplan.

Det har varit frustrerande att stå i köerna, men ingen har haft någon vinning på att jävlas med trafikanterna genom att medvetet låta jobbet dra ut på tiden. Det har helt enkelt varit ett komplicerat arbete, inte minst med tanke på järnvägstrafiken på Västra stambanan. Det är bra att inte säkerheten äventyras, då är det bättre att sitta i bilköer tills allt är klart. Men visst, det har varit tålamodsprövande.

ANNONS

Till påsken ska nya dagvatten- och dräneringsledningar var på plats och den sand som vägen vilat på är då ersatt med stabilare krossmaterial. När förbindelsen är klar underlättas trafikflödet, så om påskkärringarna i Alingsås får problem med kvastarna, ska de kunna ta bilen till Blåkulla utan att fastna i köer vid järnvägsunderfarten.

Kommande vecka är det dag för ytterligare besvär i trafiken, denna gång i Stadsskogen. Då inleds renoveringen av broarna längs Stadsskogsgatan. Då kan de boende i området räkna med stora trafikstörningar, då bilbron kommer att stängas av för trafik i flera veckor.

För drygt 20 år sedan lanserades euro som Europas gemensamma valuta, men i Sverige valde vi att stå utanför. Nu har debatten om euron blossat upp igen. Jag var euroanhängare när vi röstade nej och har inte ändrat uppfattning.

Svenska kronan har utvecklats till att bli en obetydlig valuta, som blir allt mindre värd. På 10 år har euron blivit 31 procent starkare. En euro kostade i fredags förmiddag 11,32 svenska kronor. Dollarn har ökat med 64 procent och en dollar kostade 10,37 kronor.

En svag kronkurs kan gynna exportindustrin, men vi importerar också en hel del varor och komponenter för vår tillverkning som blir dyrare. Och för ressugna svenskar blir utlandssemestern allt dyrare. Kroatien är det senaste landet som infört euro som valuta, det gjorde man vid årsskiftet. Jag tycker det är dags för Sverige att göra detsamma.

LÄS MER:Den lokala nyhetskastrullen kokade över

LÄS MER:Vårgårda tappar sin identitet som cykelkommun

LÄS MER:Hål i huvudet hos beslutsfattarna?

ANNONS