Några riktigt dåliga julklappar

”Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran, snön lyser vit på taken. Endast tomten är vaken”.

ANNONS
|

Så skrev Viktor Rydberg i dikten Tomten år 1881. På Rydbergs tid var det rejäla vintrar med mycket snö. När jag tittar ut är det barmark. De senaste dagarna har mest sett ut som tråkiga grå höstdagar.

Minns en julafton för ett antal år sedan när min systers familj var på besök. Hennes yngsta dotter stod och tittade ut genom fönstret. Med spänd förväntan spanade hon efter tomten. Rätt som det var blev hon eld och lågor och ropade högt, ”Mamma, mamma tomten kommer i bil.” Lite besviken var hon att tomten inte satt på släden bakom sina renar. Även i år tror jag att jultomten gör klokt i att köra ut bilen ur garaget.

ANNONS

Trots trista tider, så får vi försöka mobilisera julstämning. Själv fick jag mig en dos av julen i onsdags när jag var på julkonsert i Göteborg med Göteborg Wind Orchestra och solisten Hannah Holgersson. Hon backades upp av en kör med duktiga ungdomar från Brunnsbo musikklasser. Konserten innehöll idel julklassiker som exempelvis Jul, jul strålande jul, O Helga Natt och Have Yourself a Merry Little Christmas. Konserten bästa låt var i mitt tycke Välkommen du underbar. Den sjöng Hannah Holgersson med så vacker stämma att till och med en gammal rockare och punkare som undertecknad blev berörd.

Annars är min absoluta jullåtsfavorit Band Aid - Do they know it's Christmas. Gillar också Greedies (Sex Pistols & Thin Lizzy) - A Merry Jingle och The Pogues & Kirsty MacColl – Fairytale of New York. Det finns förstås många fler hörvärda julsånger inom olika musikstilar.

Julen är barnens högtid och det känns viktigt att ge dem julklappar. Själv kan jag vara utan och inför varje julafton säger jag att det känns bättre att ge än att få. Får jag något paket hoppas jag det är en bok.

Ibland blir julklapparna en flopp, t. ex. i Alingsås kommun, där personalen i år inte får någonting! Erkänner att jag inte gjorde vågen av lycka när jag fick en skärbräda! Läste på nätet om de sämsta julklappar som folk har fått. Skrattade gott åt två klappar, som inte uppskattades av mottagarna. Tjejen som fick ett halsband med stjärntecken av sin äldre bror. Fin tanke, men problemet var att hon fick skytten, men var skorpion! En kvinna fick en borrmaskin av sin man (en julklapp som toppade hans egen lista). Hon blev så arg att hon tänkte kasta borrmaskinen i huvudet på honom. Det som hindrade var att hennes svärmor satt med vid bordet!

Julklapparna ovan dämpade nog julstämningen i dessa hem. Jag tillönskar i alla fall alla läsare en God Jul!

LÄS MER:Lämna aldrig ut bank-id, då töms dina konton

LÄS MER:Viktigast att tågen går, inte att de kör i 250 km/h

LÄS MER:Ukrainska kvinnor drabbas av svenska snuskgubbar!

ANNONS