Thomas Fransson: Det digitala skapar oanade möjligheter

Är det något som tagit fart under pandemin så är det fenomenet digitala möten. Det har jag varit inne på tidigare. Tekniken finns och med alla fiberföreningar har man numera perfekt uppkoppling nästan var som helst.

ANNONS
|

LÄS MER:Thomas Fransson: Patrik och Charlie ger en extra dimension

Visst är det bekvämt att sitta hemma i stugvärmen och följa intressanta träffar utan att stryka skjortan, tanka bilen eller vara ute i god tid. Bara att slå sig ner i fåtöljen med en kopp kaffe och nyladdad iPad.

I mars blev det kommunfullmäktigemötet i Herrljunga. Inga kioskvältare på dagordningen, ingen debatt och ordföranden Andreas Johansson klubbade i rask takt igenom besluten.

Intressantare var då den utmärkta föredragningen av Carl-Olof Holmström, som basar för näringslivsorganisationen Fokus Herrljunga. Han informerade om pandemiläget för kommunens företag och det var, trots allt, ingen nattsvart skildring. Tvärtom spådde Carl-Olof en kraftfull uppgång när vi alla blir friskförklarade.

ANNONS

Jag fastnade speciellt för ett par avsnitt i föredragningen. Holmström konstaterade bland annat att pandemin, men även säkerhetsföreskrifter, satt stopp för studiebesök och praktikplatser i det viktiga samarbetet mellan skola och näringsliv.

Lite senare visade näringslivschefen sin personliga önskelista. Överst: ”Företag som erbjuder digitaliseringstjänster.”

Så affärsidén är ju given. Nya unga Herrljungaföretag hjälper det befintliga näringslivet att presentera sig, sin produktion, utbildningsvägar och en del annat. Och sen kan elever på olika nivåer göra digitala studiebesök runt om i kommunen. Från den egna skolbänken.

På sikt skulle därmed även den tredje punkten på Holmström-listan kunna gå i uppfyllelse - att fler, oavsett kön och ålder, vågar testa på att bli företagare.

Och funkar det i Herrljunga, så funkar det alldeles säkert i Alingsås och Vårgårda också.

Förresten, när lägger Skolverket in digitalkunskap som eget ämne i läroplanerna?

Att skapa företagsamhet behöver inte vara så svårt. Det enkla kan ofta vara det geniala. Jag har en synnerligen god vän och tidigare arbetskamrat, som också heter Tomas - utan ”h”. Denne Tomas Berner har burit med sig ordvitsandet ända från föräldrahemmet på Äpplakullen i Fåglavik. Och sen knöt han band med andra vitsare under @pappavitsar på Instagram och skapade sajten pappavitsar.se.

På senare år har Tomas samlat sina bästa alster i två böcker, Pappavitsar 1.0 och 2.0, som haft en strykande åtgång, inte minst lagom till fars dag och jul. Han är inte dum, Tomas. Och säkert ligger 3.0 på nån hårddisk i väntan på tryck och utgivning

En pappavits beskriver han som ”en rumsren och politiskt korrekt ordvits, som ska kunna berättas för ett barn i båda föräldrarnas närvaro.”

Med tanke på pk-kravet faller kanske det här förslaget:

Varför är Putin president i Ryssland?

•Han hade inget val.

I annat fall fyller vi i med den här:

Kan man kalla köttbullar och pannbiff för färskost?

LÄS MER:Fransson redo för fler finurliga funderingar

LÄS MER:Thomas Fransson: Greta Thunberg en verklig 100-åring

LÄS MER:Thomas Fransson: När politikerna sätter ner foten

LÄS MER:Thomas Fransson: Färdigprasslat med tidningen

ANNONS