Världens dyraste bil har sålts – för 1,4 miljarder

En extremt ovanlig Mercedes-Benz från 1955 bytte på torsdagen ägare i den dyraste bilförsäljningen någonsin, enligt företaget. 1,4 miljarder låg prislappen på – dubbelt så mycket som gamla rekordet från 2018.

ANNONS
|

LÄS MER:Lättkörd elbil – nu i fullformat

Den minst sagt ovanliga1955 Mercedes-Benz SLR coupé hade fram tills torsdagen varit en del av den tyska biljättens egen samling. Men nu har det alltså bytt ägare till en privatperson som betalat hisnande 135 miljoner euro, motsvarande drygt 1,4 miljarder kronor, för fordonet.

Priset gör bilen till den dyraste försäljningen någonsin enligt Mercedes-Benz, vilket även bekräftas av bilexperterna på företaget Hagerty, rapporterar CNN.

Ofta eftertraktade av samlare

Bilen är en av endast två tillverkade av konceptbilen 300 SLR Uhlenhaut Coupe, som fått sitt namn av utvecklingschefen Rudolf Uhlenhaut. Bilens speciella dörrar kallas Måsvinge och just Måsvinge-Mercedes brukar vara eftertraktade av samlare.

ANNONS

Konceptbilen bygger på en av biltillverkarens välkända racingfordon, 300 SLR. Tanken var att den här bilen med sitt hårda tak skulle skydda föraren bättre mot vind och väder och förbättra aerodynamiken. Men kort efter att bilarna hade tagits fram slutade Mercedes med motorsport. Bilarna har därför aldrig använts i tävlingar, skriver CNN.

Gamla rekordet en Ferrari-försäljning

Enligt biltillverkaren ska pengarna gå till deras egen stipendiefond. Svenske Ola Källenius som är Mercedes-Benz vd säger i ett pressmeddelande att de genom fonden hoppas uppmuntra en ny generation att gå i Rudolf Uhlenhauts fotspår.

Det tidigare rekordet var från 2018, när en 1963 Ferrari 250 GTO såldes för 70 miljoner dollar, motsvarande cirka 693 miljoner kronor.

LÄS MER:Turbo – en kraftfull historia

LÄS MER:Laddhybrid i jakt på Opels nya identitet

LÄS MER:Japansk suv med lyxiga ambitioner

ANNONS